AcasăNewsLeul se prabuseste din cauza rafuielilor politice

Leul se prabuseste din cauza rafuielilor politice

Florin Georgescu sustine ca deprecierea leului e din cauza „turbulentelor din zona euro”

Moneda nationala a atins ieri un nou minim istoric, desi Banca Nationala a Romaniei a intervenit puternic, iar guvernantii sustin ca factorii externi sunt de vina pentru aceasta depreciere.

Florin Georgescu sustine ca deprecierea leului e din cauza „turbulentelor din zona euro”

Cursul valutar oficial a urcat ieri la peste 4,47 de lei/euro, iar dealerii bancilor sustin ca au simtit prezenta in piata a BNR cu sume mari, altfel, leul s-ar fi prabusit chiar mai abrupt. De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti a deschis cu aproape 2% in scadere fata de valorile de marti.

Cauze si justificari

Principala cauza, incriminata atat de mediul autohton de afaceri si cel bancar, cat si de analistii straini, o constituie schimbarile fara precedent la nivel politic in Romania. Fost prim-viceguvernator al BNR si actual ministru de Finante, Florin Georgescu sustine insa ca evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. „Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro”, a declarat ieri Florin Georgescu. Cat priveste legatura intre aceasta depreciere si schimbarea conducerii parlamentului precum si demersul de suspendare a presedintelui Romaniei, ministrul de Finante a spus ca nu are un „instrument” cu care sa masoare exact efectul acestui factor asupra cursului valutar.

Impact asupra acordului cu FMI

Georgescu a precizat in schimb ca reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor veni la Bucuresti pe 24 sau 25 iulie, pentru o noua evaluare a acordului, nefiind  prevazuta vreo amanare cauzata de evolutia  politicii interne. Cu toate acestea, analistii din Franta si Marea Britanie estimeaza ca Romania risca un blocaj institutional si al reformelor economice negociate cu FMI.

Actiuni la limita legii

Analistii Grupului Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sustin ca la Bucuresti au avut loc actiuni fara precedent, la limita legii, in ceea ce priveste suspendarea presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, Erste isi mentine estimarile pentru tara noastra: 4,45 lei/euro si un randament de 6,8% pentru obligatiunile pe cinci ani in decembrie 2012.  Poate ca Erste ar trebui sa-si schimbe analistii…

Ponta isi ameninta ministrii

Premierul Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa indeplineasca, pana la sosirea misiunii FMI, toate  obiectivele asumate cu Fondul, Comisia Europeana si Banca Mondiala.  „Pe ministrii care nu pot sa-si indeplineasca aceste sarcini nu voi ezita sa-i inlocuiesc, pentru ca este esential pentru Romania acest semnal de predictibilitate si de stabilitate”, a avertizat Ponta.

author avatar
Arpad Dobre
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger