AcasăNewsLeul se intareste in 2012 si scumpeste casele

Leul se intareste in 2012 si scumpeste casele

Mugur Isprescu sustine ca inflatia pe 2011 va fi mai mica de 3,3%

Noile norme de contabilitate vor permite bancilor sa elibereze pe piata circa un miliard de euro. Leul se va intari, creditarea se va debloca, ceea ce va duce la scumpirea locuintelor.

Mugur Isprescu sustine ca inflatia pe 2011 va fi mai mica de 3,3%

Romania va trece anul viitor de la standardul de contabilitate RAS  (Romanian Accounting Standards) la IFRS (International Financial Reporting Standards). Regulamentul BNR permite in prezent bancilor diminuarea provizionului pentru creditele neperformante doar in limita a 25% din valoarea garantiilor. Din 2012, standardele IFRS vor permite reducerea provizioanelor cu intreaga valoare a garantiei.

Deblocarea pietei imobiliare

Aceasta masura ar putea aduce suplimentar pe piata financiara circa un miliard de euro. Bancile nu vor ezita sa arunce banii pe piata, la schimb cu leii, caz in care moneda nationala se va intari si, potrivit analistilor, ar putea ajunge la un curs de 4 lei/euro, fata de 4,35 lei in prezent. De asemenea, banii deblocati pot fi oferiti de banci  si sub forma de imprumuturi, ceea ce va duce la deblocarea creditarii, in special in domeniul imobiliar. Drept urmare, preturile caselor si ale terenurilor se vor majora, asa cum s-a intamplat si in perioada 2004-2008, cand, in urma superofertelor de creditare, apartamente cotate in 2003 la 15.000 de euro au ajuns sa se vanda in 2008 si cu 55.000 de euro.

Inflatia, mult sub asteptarile BNR

Un alt factor care va face ca leul sa devina si mai atractiv, deci mai puternic, este inflatia scazuta. La inceputul anului, aceasta a fost estimata pentru 2011 la 4,5%, iar in noiembrie, la 3,3%.  ”S-ar putea ca in decembrie rata anuala sa fie chiar mai mica decat ultima noastra prognoza (din noiembrie – n.r.)”, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
610 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger