AcasăNewsLeul scade, euro urca aproape de maximul istoric

Leul scade, euro urca aproape de maximul istoric

Ratele la creditele in valuta cresc lunar din cauza deprecierii leului

Moneda nationala a inregistrat o noua scadere fata de euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ieri un curs de referinta de 4,3672 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele 21 luni.

Ratele la creditele in valuta cresc lunar din cauza deprecierii leului

Cotatia de 4,3672 lei/euro s-a apropiat periculos de nivelul record, de 4,3688 lei/euro, inregistrat in iunie 2010.  Moneda nationala a scazut si fata de dolarul american, cu 1,03 bani, ajungand la 3,3478 lei/dolar.  Drept urmare, toti cei care au credite in aceste valute au fost obligati sa scoata ieri mai multi bani pentru plata ratelor, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai imbucuratoare.

Cinci lei pentru un euro?

Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru 2012 un curs mediu de 4,26 lei/euro, iar guvernul si-a facut bugetul luand in considerare un nivel de 4,3 lei/euro. Analistii economici considera ca aceste estimari sunt prea optimiste. Astfel, Liviu Voinea sustine ca leul s-ar putea deprecia cu aproximativ 5%, deci ar putea ajunge la 4,5 lei/euro, in vreme ce Ilie Serbanescu avertizeaza ca moneda nationala va fi puternic influentata de criza din zona euro,  iar economistii bancilor din Romania estimeaza un curs valutar intre 4,5 lei si chiar 5 lei pentru un euro spre sfarsitul acestui an.

author avatar
Arpad Dobre
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger