AcasăNewsLeul, cel mai prost curs din 2011 – 4,2838. Ce urmeaza?

Leul, cel mai prost curs din 2011 – 4,2838. Ce urmeaza?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, cu 1,34% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,0794 lei/dolar. Cursul BNR de luni a fost de 4,2272 lei/euro.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a tinut sa precizeze faptul ca deprecierea de astazi nu ar trebui sa ne ingrijoreze. „Leul s-a depreciat cu 5 bani nu cu 7 bani cum au aratat ecranele. Deprecierea de 2% nu este ceva semnificativ. Trebuie sa retinem ca deprecierea de astazi nu poate reprezenta o tendinta, ci e vorba doar de un context regional” a explicat Vasilescu, citat de Money.ro.

Cursul poate ajunge la 4,4 – 4,5 lei pentru un euro daca liderii europeni nu reusesc sa gaseasca o solutie rapida a problemelor cu care se confrunta Grecia si daca nu vin inaintea pietei cu o varianta credibila, care sa rezolve nu doar problema de lichiditate a Greciei, ci si problema de solvabilitate, a declarat pentru economistul sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Deprecirea leului de astazi (marti, n.r.) este in linie cu evolutiile din regiune, deci nu este ceva deplasat. Este de asteptat ca, daca liderii europeni vor continua sa taraganeze gasirea unei solutii pentru problemele cu care se confrunta Grecia, sa vedem amplificarea in continuare a tensiunilor din tarile europene si implicit deprecierea leului fata de euro. Daca situatia se deterioreaza foarte puternic, nu se exclude si un nivel de 4,4 – 4,5 lei pentru un euro. Depinde insa de gasirea unei solutii rapide in zona euro„, a declarat pentru NewsIn economistul sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Riscul extinderii crizei in Italia si Spania

Bursele europene s-au prabusit, marti, pe fondul ingrijorarilor privind posibilitatea extinderii in Italia si Spania a crizei datoriilor din zona euro, relateaza BBC.

Cel mai important indice bursier din Italia a pierdut 3,3% in debutul sedintei de tranzactionare, in timp indicele principal al Bursei din Spania a coborat cu 2,7%. Indicele german DAX a pierdut 1,6%, iar indicele britanic FTSE 100 a inregistrat un regres de 1%. Totodata, indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a inchis in scadere cu 1,4%.

Ministrii de finante din zona euro au declarat luni ca sunt gata sa adopte noi masuri pentru a stopa extinderea crizei datoriilor.

Moneda unica a coborat, marti, la cel mai scazut nivel din ultimele patru luni in raport cu dolarul, la valoarea de 1,3958 dolari pentru un euro.

Principala ingrijorare este ca Italia si Spania ar putea urma exemplul Greciei, Portugaliei si Irlandei, de a cere ajutorul financiar al Uniunii Europene si al Fondului Monetar International, noteaza BBC.

Potrivit ministrilor de finante din zona euro, eforturile de a imbunatati capacitatea sistemica de rezistenta la contagiune a zonei euro ar include si consolidarea flexibilitatii si extinderea sferei de aplicare a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara.

 

author avatar
A.P. Redactor
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger