AcasăNewsLeul, atacat din nou de euro

Leul, atacat din nou de euro

Mugur Isarescu sustine ca un leu mai slab avantajeaza exportatorii, care pot aduce astfel mai multa valuta in tara

Atacul euro asupra leului a reinceput ieri, dupa cateva zile de relativa acalmie pe piata de schimb valutar. Moneda nationala a scazut in acest an cu 3%, iar analistii estimeaza un curs de schimb de 4,5 lei/euro din vara si chiar 5 lei/euro din ianuarie 2013.

Mugur Isarescu sustine ca un leu mai slab avantajeaza exportatorii, care pot aduce astfel mai multa valuta in tara

Cursul oficial anuntat ieri de BNR a urcat la 4,4452 lei/euro, cu 0,44 de bani in plus fata de cotatia de luni.  Este vorba de o crestere de nici jumatate de ban, ar spune optimistii, in speranta ca leul se va opri, in sfarsit, din cadere. Din pacate, lucrurile nu stau asa, iar faptul ca moneda nationala a continuat sa se deprecieze si dupa ce criza politica a trecut (prin intrarea „in paine” a Cabinetului Ponta), denota fie un atac speculativ, fie o „foame” de euro sau frica, generate de criza din Grecia. Iar prognozele specialistilor sunt destul de pesimiste.

Curs de 4,5 lei/euro in iunie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent, e drept, in mod „criptat”, ca leul va cunoaste in toamna acestui an o corectie notabila, adica se va devaloriza simtitor. Specialistii din domeniul bancar au adus prognoza mai aproape de luna in care ne aflam, iar cei de la ING, de exemplu, au estimat un curs valutar de 4,5 lei/euro inca din iunie. Asupra acestui nivel au cazut de acord mai multi analisti bancari si economisti, printre care Liviu Voinea si Ilie Serbanescu, dar ei se asteapta la aceasta cotatie din toamna. Altii, mai pesimisti, nu exclud un curs de 5 lei/euro din ianuarie 2013.

author avatar
Arpad Dobre
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger