AcasăNewsLeul a inceput anul prost si se va deprecia puternic

Leul a inceput anul prost si se va deprecia puternic

Masura anuntata de Mugur Isarescu, de reducere a rezervelor minime ale bancilor, a devalorizat leul cu aproape 1% in doua zile

Analistii sustin ca leul a avut in ianuarie 2014 cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent. Moneda nationala s-a devalorizat notabil si va fi expusa riscului de depreciere tot anul, in special ca urmare a aprecierii dolarului SUA.

Masura anuntata de Mugur Isarescu, de reducere a rezervelor minime ale bancilor, a devalorizat leul cu aproape 1% in doua zile

In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 pana in prezent. Conform casei de brokeraj Equity Invest, o cauza a devalorizarii leului a reprezentat-o apetitul sporit al investitorilor pentru dolari. Directorul general adjunct al casei de brokeraj, Cosmin Enache, a precizat ca intarirea dolarului american la inceput de an a dus, astfel, la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro. Astfel, dupa primele sapte zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha, cu aproape 0,6%, iar forintul, cu aproximativ 1,1%. Lira turceasca se „comporta” diferit, apreciindu-se, ieri, cu 3,6%, dupa ce guvernul turc a decis, marti seara, majorarea dobanzii de refinantare de la 4,6% la 10%.

Cauza devalorizarii: masurile BNR

BNR a redus in aceasta luna dobanda cheie la 3,75% si, in acelasi timp, a scazut semnificativ ratele rezervelor minime obligatorii. In consecinta, aproximativ patru miliarde de lei au fost eliberate catre banci, iar efectul nu s-a lasat asteptat. In doar doua zile, leul s-a depreciat cu 1% fata de euro. Expertul Equity Invest avertizeaza ca moneda nationala va avea de infruntat noi valuri de depreciere in acest an, ca urmare a altor masuri asteptate din partea BNR (de relaxare a dobanzilor), precum si de aprecierea dolarului, care va pune iar presiune pe leu.

author avatar
Arpad Dobre
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger