AcasăNewsLeonhard Euler, sarbatorit de Google pe 15 aprilie

Leonhard Euler, sarbatorit de Google pe 15 aprilie

Leonhard Euler, de origina elvetiana, ar fi implinit pe 15 aprilie varsta de 306 ani. El este considerat cel mai mare matematician al secolului XVIII-lea.

Leonhard Euler s-a nascut la Basel, in Elvetia. Google a decis, printr-un doodle, sa ii aduca omagiu marelui geniu al stiintelor exacte. Matematicianul, nascut pe data de 15 aprilie 1707, a primit lectii de la un prieten de familie, Johann Bernoulli, unul dintre cei mai apreciati oameni in domeniul stiintelor exacte. Acesta i-a descoperit talentul lui Leonhart Euler si l-a sfatuit pe tatal sau, Paul Euler, sa-l orienteze spre o cariera in matematica.

El si-a pierdut vederea, iar in ultimele doua decenii ale vietii, matematicianul a creat opere stiintifice datorita memoriei sale perfecte.

Leonhard Euler si-a adus aportul intelectual in numeroase domenii, printre care algebra, geometrie, trigonometrie, calcul diferential si teoria numerelor. Lui i se datoreaza notiunea functiei matematice f(x)=y, la fel ca multe formule de calcul rapid. Matematicianul a revolutionat si domeniul fizicii, opticii si astronomiei.

Dupa ce Leonhard Euler si-a petrecut cea mai mare parte din viata in Rusia si Germania, mai ales in sanul Academiei regale a oamenilor de stiinta din Berlin, matematicianul a murit la Saint-Petersbourg.

Google il omagiaza pe Leonhard Euler, pe 15 aprilie, printr-un doodle partial interactiv, include imaginile mai multor formule matematice. Logoul, realizat in alb-negru, cuprinde cuvantul Google scris cu creionul pe o bucata de hartie, cea de-a doua litera „o” fiind inlocuita cu un element interactiv, care poate fi miscat de utilizatori.

author avatar
Anca Murgoci
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger