AcasăNewsLegumele si fructele se vor ieftini, inflatia va scadea la 2,5% ...

Legumele si fructele se vor ieftini, inflatia va scadea la 2,5%

Estimare. Legumele si fructele se vor ieftini si in 2012, cred bancherii

Analistii bancii Raiffeisen  estimeaza ca preturile la principalele produse se vor reduce pana in vara anului viitor, iar inflatia ar putea scadea la 2,5% in primavara.

Estimare. Legumele si fructele se vor ieftini si in 2012, cred bancherii

O analiza a Raiffesen Bank releva ca inflaţia ar putea cobori temporar sub 2,5% în prima parte a anului viitor, in principal datorită efectului de baza favorabil. Totodata, Banca Nationala a Romaniei ( BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte in primul semestru dupa o scadere cu 0,25 puncte inca din ianuarie. Aceste decizii ale BNR ar putea da semnalul pentru banci de a reduce dobanzile la credite si sa initieze, astfel, o relansare a consumului, mult redus in ultimii doi-trei ani, din cauza crizei economice.

Potrivit Raiffeisen Bank, rata anuala a inflatiei va scadea la 3% in februarie şi chiar sub 2,5% in aprilie-mai. „La finele lui 2010 şi inceputul lui 2011 a fost remarcata o creştere puternica a preturilor la fructe şi legume, care s-a inversat recent. In noiembrie, preturile la fructe şi legume erau cu 8,7% mai mici decat cu un an inainte. Trendul ar trebui sa se mentina pana in iunie 2012. Astfel, credem ca aceste preturi ar putea avea o contributie de minus 0,8 puncte procentuale la rata anuala a inflatiei in prima jumatate a anului viitor. Asta inseamna ca rata anuala a inflatiei va ramane foarte scazuta in aceasta perioada”, se arata in studiul realizat de Raiffeisen Bank.

author avatar
Arpad Dobre
105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger