AcasăNewsLegumele si fructele de import, scumpite cu 2.400%!

Legumele si fructele de import, scumpite cu 2.400%!

Portocalele se vand de patru-cinci ori mai scump fata de pretul de import

A trecut doar saptamana de la anuntul lansat – probabil – de importatori, privind scumpirea fructelor si legumelor in aceasta primavara, iar majorarea a si avut loc. Unele marfuri s-au scumpit cu 2.400%.

Portocalele se vand de patru-cinci ori mai scump fata de pretul de import

Initial era vorba de scumpirea legumelor si fructelor peste o luna, ca urmare a calamitarii productiei autohtone, din cauza zapezii si a gerului.  Importatorii si vanzatorii detailisti s-au saturat, se pare, sa astepte atat si au umflat deja preturile.

Preturi majorate in TIR

Garda Financiara a confiscat recent nu mai putin de 20 de TIR-uri cu 400 de tone legume si fructe de import. Nu mica le-a fost mirarea comisarilor cand au vazut cu ce preturi intra in tara aceste produse. Salata, de exemplu, avea trecut ca pret 25 de bani/kg, iar in magazine si piete se vinde si cu 6 lei/kg, adaosul comercial in acest caz fiind de 2.400%! De asmenea, varza intra in tara cu 70 de bani/kg, iar in supermarketuri costa aproximativ 4 lei/kg, portocalele importate din Grecia costa initial putin peste un leu pe kilogram, dar se vand in piete chiar si cu 5 lei/kg, castravetii se scumpesc in TIR-uri de la 4 lei/kg la granita la 10 lei/kg la descarcarea in piete, iar comparatiile pot continua.

Autoritatile dau din umeri

Reprezentantii Ministerului Agriculturii recunosc aceasta stare de lucruri, dar sustin ca nu pot lua nicio masura, pentru ca statul nu poate intreveni in economia de piata. Este adevarat ca exista un asa-numit mercurial, referitor la preturile minime, sub care nu se poate cobori, dar majorarile nu sunt plafonate, iar detailistii profita din plin de Postul Mare si fac bani buni din legume si fructe, care ajung sa coste mai mult decat mancarea ”de dulce”.

author avatar
Arpad Dobre
828 afisari

1 COMENTARIU

  1. Este pura evaziune fiscala, care se vede din avion! Se declara un pret de 3 bani pentru salata, ca sa fie TVA foarte mic si apoi se vinde cu 6 lei dar fara facturi, iar in plus daca marfa e a unei firme straine, nu se plateste niciun impozit pe profit. Plus ca foarte multe nu au facturi. Poate de aia s-au pus controalele pe toate TIR-urile! Control la sange fratilor si ar trebui sa se revina la legea cu 30% profit maxim! Dar cine sa o voteze ca banii (sau comisioanele) tot la parlamentari intra. Ce importam eu sau tu legume si fructe?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger