AcasăNewsLegumele si fructele de import, otrava curata!

Legumele si fructele de import, otrava curata!

De 25 de ani incoace,  se tot bate apa-n piua despre puterea agricola a Romaniei. In multe statistici,  ca potential, Romania este trecuta a doua dupa Franta, dar in pietele noastre gasim rosii cu gust de plastic, fasole cu DTT si ardei iuti umflati cu Furadan. Toate de import.

E imposibil sa nu fi remarcat ca merele din import pot sta si doua luni in galantare fara se se deterioreze vreun pic, de parca ar fi din ceara, sau ca rosiile de la piata, cumparate de la un “taran roman”, le poti uita in camara  cu saptamanile ca le vei regasi intacte, ca si cum timpul nu ar avea efect si asupra lor.

Pesticidul nostru, cel de toate zilele

Din cand in cand, cate un control mai profesionist anunta ca in mezelurile de import regasim tot tabelul lui Mendeleev, iar in legumele si fructele aduse de aiurea sunt pline de pesticide. Otravuri, cum s-ar zice. Se face oleaca de valva, se confisca cateva sute de kile care apoi se “neutralizeaza”, daca nu cumva se fura ca sa apara pe alte tarabe, si gata, se face liniste. In acest timp, importatorii fac averi gigantice la adapostul spagilor regesti impartite cui trebuie, cand trebuie. Si uita asa, in pietele traditionale de la noi, gasesti produse din toata lumea, culmea, care cresc cu mare spor si pe ogoarele Romaniei,  vandute de “producatori” care n-au atins vredata vreun bulgare de pamant. In plus, ne otravim lent, cu buna stiinta si chiar sub obladuirea guvernantilor.

Salvati-va sufletele, ticalosilor!

Deci, importatori verosi fac milioane de euro an de an, oficialitatile fac coada la spaga, pietele noastre sunt pline de agroalimentare “made in Strainezia”, iar produsele autohtone le cauti cu lumanarea. Pentru ca ele nu au loc pe tarabe, sunt mai scumpe decat alea de import. Dar de ce sunt ele mai scumpe, pentru ca logic ar fi sa fie mai jos ca pret, ca nu traverseaza mari si tari ca acelea cu DTT in ele? Pentru ca Statul, in loc sa  protejeze producatorii romani, sa-i sprijine, sa le dea intaietate si facilitati peste facilitati, asa cum se cam intampla peste tot in UE, ei bine, Statul doarme in papuci. De 25 de ani, guverne politice, tehnocrate, de diverse coalitii, clameaza trecutul glorios al “granarului Europei”, si atat. Cand vine vorba de  “a face”, lucrurile se schimba radical si toata sleahta bugetara asteapta mari solutii din sectorul privat. Hai ca marii agricultori se mai descurca, dar aia cu rosiile, fasolea, catravetii, patrunjelul si morcovii n-au nici o sansa in fata mareelor de importuri.  Ne intrebam cati angajati are, spre exemplu Ministerul Agriculturii, si cu ce se ocupa ei cat e ziua de lunga? Si Guvernul, Ciolos sau nu, daca nu se ocupa ca papa sa fie buna, ieftina si sa traim cu totii mai bine, cu ce se ocupa el? Cu sanatatea? Hai, sa fim seriosi, si acolo au diluat lucrurile. Si nu ar fi bine ca macar in 2016 sa se trezeasca cineva din Executiv la realitate si sa ia masurile care ne pot salva agricultura, economiile si chiar sanatatea? Ar fi minunat, dar nu se vad semne de inteligenta manageriala si nici macar de mila, ca sa ne scape de pesticidele care le ingurgitam zilnic visand ca ne hranim sanatos, cu legume si fructe…

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.454 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger