AcasăNewsLeguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O...

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine

(foto:alba24.ro)

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.

Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja pregătirile pentru masa de Paște, inclusiv de prepararea cozonacilor sau de vopsirea ouălor, e bine să aveți în vedere o serie de sfaturi când vine vorba despre achiziționarea vopselei pe care o veți utiliza pentru colorarea ouălor.

Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), atrage atenția asupra faptului că la vopsirea ouălor nu trebuie utilizată vopsea pentru alte destinaţii – cum ar fi cea tipografică sau pentru textile. În schimb, precizează acesta, o alternativă o reprezintă sfecla roșie, „ideală pentru a vopsi ouăle”.

„Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate”

Pe de altă parte, e important să fiți atenți de unde cumpărați vopsea de ouă.

„Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.

Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a atras atenția Paul Anghel, joi, 2 mai, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Paul Anghel: „Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle”

O alternativă naturală pentru vopsirea ouălor de Paște ar reprezenta-o sfecla roșie. Această legumă, precizează Anghel, reprezintă o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni. Așadar, o variantă ce poate fi utilizată de către cei care nu vor să folosească vopsea de ouă din comerț.

„Sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle. Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu.

Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou.

De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, mai transmite Paul Anghel.

author avatar
Andrei Coman
484 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger