AcasăNewsLegea uceniciei – avantaje pentru angajati si patroni

Legea uceniciei – avantaje pentru angajati si patroni

Viitorii constructori pot invata meserie la locul de munca

Legea uceniciei a fost modificata recent si vine cu o serie de avantaje pentru cei implicati. Angajatii au locuri de munca cel putin un an, iar patronii primesc bani de la stat pentru fiecare ucenic.

Viitorii constructori pot invata meserie la locul de munca

Conform contractului de ucenicie, cei care vor sa invete meserie pot fi angajati pe o perioada de un an sau de trei ani, in functie de meserie si de angajator.  Inainte de a trece efectiv la ucenicie, candidatii vor fi testati de angajatori timp de 30 de zile, pentru a se vedea daca sunt sau nu compatibili cu noul loc de munca. Pe de alta parte, patronii care angajeaza ucenici primesc de la stat un sprijin de 300 de lei lunar pentru fiecare contract si nu mai sunt obligati sa asigure cazare si masa pentru ”invatacei”, ca in vechea lege.

Obligatii pentru angajator

Angajatorul trebuie sa aiba cel putin 5 ani experienta profesionala in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie. Legea prevede ca angajatorul trebuie sa asigure ucenicului pregatire teoretica si practica, iar la sfarsitul perioadei de angajare va suporta si costurile evaluarii finale a angajatului. Patronul trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat, cu cel putin 45 de zile inainte de data la care inceteaza contractul. Meseriile agreate sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger