AcasăNewsLegea preventiei: cum se schimba controalele ANAF

Legea preventiei: cum se schimba controalele ANAF

Dupa cum a anuntat minstrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, Legea preventiei va intra, de saptamana viitoare, in dezbatere publica.

Concret, inspectorii de stat nu vor mai putea da amenzi la prima constatare a unei fapte, iar firmele vor avea o perioada de 90 de zile pentru a-si corecta neregulile inainte de a fi sanctionate. Firma va beneficia de aceasta facilitate o singura data in termen de 3 ani de la data avertismentului, iar in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, inspectorul are obligatia sa reia controlul.

De la 396 la 333 contraventii

O modificare importanta a documentului o constituie micsorarea listei de contraventii pentru companiile care nu vor fi direct amendate, ci doar avertizate de inspectorii Fiscului sau de cei de la Inspectia Muncii, de la 396 la 333. Reglementarile Legii preventiei se vor aplica, potrivit unui site judiciar, pentru 333 de situatii prevazute de o serie intreaga de acte normative: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala, Legea Contabilitatii, Codul muncii, Legea somajului, Legea comertului economic, Legea lucrarilor de constructii etc.

Cum va functiona

In momentul in care vor descoperi o neregula la firme, de natura contraventionala, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspectiei Muncii, de exemplu, nu vor mai aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte.

Potrivit informatiilor furnizate recent de Liviu Rogojinaru, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

– inspectorul va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;

– termenul de conformare va fi de 90 de zile calendaristice;

– dupa expirarea termenului de conformare, organul de control va avea dreptul sa reia controlul;

– in cazul in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control va aplica sanctiunile prevazute de actele normative.

Foarte important: un contribuabil va putea beneficia de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani.

Cand nu se va aplica legea preventiei

In anumite cazuri, vor fi prevazute exceptii la aplicarea Legii preventiei. Practic, este vorba despre situatiile in care autoritatile nu vor acorda acel termen de conformare, iar angajatorii verificati nu vor putea invoca necunoasterea legii, urmand sa fie sanctionati direct. Mai exact, este vorba despre urmatoarele cazuri:

  • este utilizata munca nedeclarata (munca „la negru”);
  • angajarea unui salariat se face sub nivelul salariului minim garant in piata;
  • este pusa in pericol sanatatea si viata consumatorilor;
  • intarzierea in luarea deciziei de impunere ce determina un pericol pentru constatarea situatiei fiscale reale privind executarea obligatiilor contribuabilului/platitorului sau pentru luarea altor masuri prevazute de lege;
  • urmeaza sa se ia masuri de executare silita.

Spre exemplu, pentru munca „la negru”, respectiv pentru primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca, organele de control nu vor mai fi indulgente si nu vor aplica legea preventiei, urmand sa aplice direct amenzile prevazute de lege (intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata).

author avatar
Bogdan Borcea
486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger