AcasăNewsLegea pensionarii, bomba cu ceas pentru Putin

Legea pensionarii, bomba cu ceas pentru Putin

Rusii s-au saturat de promisiunile Kremlinului si vor nivel de trai

Mii de persoane au manifestat sambata la Moscova impotriva nepopularului proiect al guvernului de a creste varsta iesirii la pensie, care provoaca o neasteptata ruptura a poporului de  liderul de la Kremlin.

Rusii s au saturat de promisiunile Kremlinului si vor nivel de trai

Participantii la protest au defilat prin centrul capitalei ruse, agitand pancarte cu efigiile liderilor partidului aflat la putere, Rusia Unita, printre care si cea a premierului rus Dmitri Medvedev, fluierand si strigand ”dusmanii poporului ” sau ”rusine”. Potrivit ministerului rus de Interne, 3000 de persoane au participat la protest. Autorizata de autoritati, manifestatia a fost organizata la chemarea Partidului Comunist. Opozantul Frontului de stanga, Serghei Udaltov, condamnat la 30 de zile de inchisoare pentru ca a dat foc, la un miting din iulie, portretelor liderilor rusi, a participat si el la proteste. Dupa ce guvernul a decis  modificarea legii pensionarii, ramasa neschimbata de aproximativ 90 de ani in Rusia, autoritatile se confrunta de mai multe luni cu neasteptate valuri de proteste.

”Condamnati” la cinci ani in plus

Varsta de pensionare a femeilor se modifica, de la 55 la 60 de ani (63 de ani in textul initial) si in cazul barbatilor, de la 60 la 65 de ani.  Duminica trecuta, manifestatii organizate la apelul opozantului Alexei Navalnai (care iarasi se afla in arest) au scos in strada mii de oameni si s-au incheiat cu sute de arestari. Pentru Vladimir Putin, a carui cota de popularitate a scazut in premiera dupa anuntarea cresterii varstei de pensionare, aceasta nemultumire generala poate fi o bomba cu ceas, apreciaza observatorii. In premiera, rusilor nu le mai sunt suficiente o armata moderna, statutul de jucator international inconturnabil al Rusiei sau campania militara din Siria. In premiera Kremlinul vede ca toate categoriile sociale din Rusia au iesit in strada, nu numai pensionarii sau viitorii pensionari, pentru a cere un referendum in problemele ce-i vizeaza si demiterea guvernului. Toti estimeaza ca modificarea varstei de pensionare va fi dezastruoasa pentru toti locuitorii Rusiei. Rusii nu mai sunt dispusi sa munceasca cinci ani mai mult, in conditiile in care speranta de viata in aceasta tara este de 77 de ani pentru femei si 67 de ani pentru barbati. Pentru ca, in ciuda garantiilor lui Putin (si alor sale zdrobitoare victorii electorale), Rusia a revenit in carti doar militar: suficient sa alimenteze  orgoliile nostalgicilor dupa superputerea militara a URSS. Dar URSS nu mai exista tocmai din aceasta cauza: tot ce-a fost mai bun s-a dus la armata, dar armata a pierdut  razboiul economic. Si nici ultramoderna armata pusa pe picioare de Putin nu pare sa-l castige in promisa lupta contra saraciei. Degeaba Europa are nevoie de gaz rusesc daca rubla nu se umfla ci doar buzunarele politice.

author avatar
Tudor Borcea
72 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger