AcasăNewsLegea inițiată de Ciolacu, promulgată! Ce se întâmplă cu făina de insecte

Legea inițiată de Ciolacu, promulgată! Ce se întâmplă cu făina de insecte

sursa foto: reporterbuzoian.ro

După ce legea care interzice făina de insecte în produsele tradiționale românești a trecut de Parlament, proiectul a ajuns la Cotroceni, pe masa președintelui.

Iar șeful statului a promulgat, luni, 18 decembrie, legea care se interzice făina de insecte în produsele tradiționale, proiect inițiat de Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tuşa.

Printre decretele pe care și-a pus semnătura Klaus Iohannis, luni, se numără și cel pentru promulgarea Legii privind reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum și a etichetării și comercializării acestor produse pe teritoriul României (PL-x 493/12.09.2023) – din câte a anunțat, în 18 decembrie, Administrația Prezidențială.

Legea, votată de Camera Deputaților – for decizional

Legea a fost votată pe 29 noiembrie, de Camera Deputaților, for decizional, cu 171 de voturi „pentru”, două „contra” și 41 de abțineri.

„Proiectul de lege are ca obiect reglementarea utilizării făinii de insecte în ceea ce priveşte prepararea şi comercializarea produselor alimentare pe teritoriul României, ca urmare a autorizării introducerii pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, prin introducerea obligaţiei pentru operatorii economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce sunt sau conţin făină / anumite specii de insecte”, potrivit raportului din comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Ciolacu, în primăvară: „Protejăm produsele tradiționale românești”

Vă amintim că liderul PSD Marcel Ciolacu, actualul premier, anunța, pe 13 aprilie, pe Facebook, depunerea unui proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale.

Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse.

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, transmitea, la acea dată, Ciolacu, pe rețeaua de socializare.

author avatar
Andrei Coman
687 afisari

8 COMENTARII

  1. Cică „legea interzice făina de insecte în produsele tradiționale românești”.
    Cum s-ar spune, în celelate produse de pe rafturi este permisă!

  2. Da, or sa faca fix cum au facut cu minunatul zahar BOD „produs in Romania”, care de fapt e produs in Ucraina si ambalat in Romania. Bag mana in foc ca pe piata deja exista produse de panificatie cu faina de insecte. Deja in supermarket-uri exista produse vegetale care imita carnea, dar care contine proteina de insecta. Cititi ingredientele ca habar n’aveti ce bagati in voi!

  3. Pâinea ”cea de toate zilele„ e ”produs ”traditional„ ?! Agricultura româneasca e la pamânt. România a ”esuat”. RO-EXIT !!!

  4. Un slugoi nu interzice nimic. La buzău baga cea mai buna faina in covrigi. Asa ajungi sa conduci o tara bai!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger