România pregătește legislația împotriva fake news în mediul online.
Guvernul pregătește înăsprirea măsurilor luate împotriva dezinformării și manipulării în spațiul online.
Un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) aflat în discuție la nivel de Guvern va conferi autorităților posibilitatea de a bloca accesul la site-uri și postări care sunt considerate ilegale, false sau care incită la ură.
Potrivit textului, ordonanța ar putea fi adoptată în următoarele două săptămâni, iar ANCOM – în colaborare cu alte instituții relevante – va avea autoritatea de a solicita furnizorilor de internet să blocheze accesul la conținut suspect, potrivit stiripesurse.ro.
Ar fi de menționat că lista instituțiilor care vor avea dreptul să solicite închiderea site-urilor cu conținut periculos include, printre altele:
-Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)
-Birourile Electorale
-Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)
-Directoratul Național de Securitate Cibernetică
-Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
-Ministerul Afacerilor Externe
-Inspectoratul General al Poliției Române
-Ministerul Apărării Naționale
-Serviciul Român de Informații (SRI)
-Serviciul de Informații Externe (SIE)
-Parchetul General
Aceste instituții vor putea solicita eliminarea conținutului considerat periculos, iar în cazul în care platformele online refuză, ANCOM va putea bloca accesul la acest conținut, conform sursei menționate.
Despre definiția „conținutului ilegal” ar fi de menționat că e largă și cuprinde, printre altele:
-Incitarea la ură sau violență
-Discursul de ură și discriminarea
-Manipularea opiniei publice prin știri false sau deepfake-uri
-Influențarea alegerilor prin campanii coordonate online
-Conținut care subminează securitatea națională
-Publicitate politică ilegală
-Colectarea ilegală de date personale sau distribuirea de malware.
Ar mai fi de menționat faptul că legea va fi aplicabilă nu doar în perioadele electorale, ci și în orice context în care autoritățile consideră că un conținut afectează democrația sau securitatea națională.
Și încă un aspect ce e important de menționat – în cazul în care o platformă socială sau un site refuză să elimine un astfel de conținut, ANCOM va avea dreptul de a impune blocarea acestuia. Furnizorii de internet care nu vor respecta ordinele riscă amenzi semnificative, care vor ajunge până la 100.000 de lei pe zi, notează sursa citată.
Pe de altă parte, există voci din rândul criticilor unei astfel de măsuri, care atrag atenția asupra riscurilor să apară potențiale abuzuri și posibilitatea ca legea să fie folosită pentru cenzură. Unii se tem că o definiție prea largă a „conținutului ilegal” ar putea să fie folosită pentru a elimina nu doar informații false, ci și opinii incomode pentru autorități.
Americanii dau de pământ cu planurile de cenzură
Recent, Brendan Carr, noul președinte al Comisiei Federale de Comunicații din Statele Unite ale Americii a avertizat că Legea privind serviciile digitale a UE este o cenzură „incompatibilă” cu libertatea de exprimare a SUA, scrie Politico.
Acesta a criticat regulile Uniunii Europene de moderare a conținutului pentru primul său discurs major în afara SUA.
„Există riscul ca regimul de reglementare [UE] să impună reguli excesive în ceea ce privește libertatea de exprimare”, a declarat el luni la Mobile World Congress de la Barcelona. „Cenzura la care poate ajunge [Digital Services Act] este ceva incompatibil cu… tradiția noastră liberă de exprimare”.
Tensiunile dintre UE și SUA au crescut vertiginos de la revenirea în funcție a președintelui Donald Trump, administrația sa criticând legile tehnologice ale UE drept „extorcare de peste ocean”.
Washingtonul amenință acum cu impunerea de tarife ca răspuns la taxele și amenzile europene aplicate firmelor americane – exact în momentul în care Comisia Europeană intensifică investigațiile asupra marilor companii tehnologice pentru încălcări ale regulilor antitrust și de moderare a conținutului, inclusiv Facebook și Instagram ale Meta și X-ul lui Elon Musk.
„Dacă există în Europa o tendință de a adopta reglementări protecționiste care să trateze diferit companiile tehnologice americane, administrația Trump a fost clară că vom lua cuvântul și vom apăra interesele afacerilor americane,” a declarat Carr pe scena evenimentului din industria telecomunicațiilor.
Da, pe unele televiziuni când le cuprindeti intr-o ordonanță. ?
Pumnl im gura, cea mai buna masura a guvernantilor.
Comentariile?