Cauta

Legea gratierii, scoasa la lumina

Mult disputata ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse a intrat in linie dreapta. Ministerul Justitiei a pus, ieri, proiectul de ordonanta in dezbatere publica, publicandu-l pe site-ul sau. Daca va fi adoptata de Guvern, ordonanta urmeaza sa intre in vigoare peste o luna, pe 18 februarie mai exact, asa cum prevede proiectul la articolul 7. Conform documentului prezentat de Ministerul Justitiei, de gratiere vor beneficia persoanele care au pedepse de pana la 5 ani inclusiv (indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta) si persoanele pentru care instanta a decis pedepse cu amenda.

Ordonanta precizeaza din start ca gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de 1 an de la punerea in libertate. O alta conditie este ca persoanele sa nu fie recidivisti – caz in care nu intra sub incidenta legii. De clementa totala vor beneficia persoanele cu pedepse de maximum cinci ani si cu pedepse cu amenda aplicate de instanta. In schimb, alte categorii – persoanele care au implinit varsta de 60 ani, femeile gravide sau persoanele care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani – vor beneficia de gratierea unei jumatati din pedeapsa. De o reducere de ½ din pedeapsa sau dupa caz de renuntarea la restul de pedeapsa ramas vor avea parte si persoanele care, conform expertizei medico-legale emisa de institutiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale. Ordonanta enumara in clar infractiunile pentru care nu se va putea aplica gratierea. Astfel, infractiunile reglementate in Codul Penal si excluse din noua lege sunt:

De asemenea, sunt excluse de la gratiere si mai multe infractiuni reglementate de legi speciale:

Legea de gratiere va avea efect si asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat, caz in care partea din termenul de incercare care reprezinta durata pedepsei pronuntate de instanta se reduce in mod corespunzator. In schimb, nu se va aplica atunci cand este vorba despre masuri de siguranta si masuri educative. De gratiere nu vor beneficia nici persoanele care s-au sustras de la executarea pedepselor iar proiectul mai prevede si ca orice beneficiar al legii care savarseste ”cu intentie” o infractiune in decurs de trei ani sa execute, pe langa noua pedeapsa, si pedeapsa sau restul de pedeapsa de care a scapat prin gratiere.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version