AcasăNewsLegea falimentului personal, aplicata din noiembrie

Legea falimentului personal, aplicata din noiembrie

Legea insolventei persoanei fizice va intra in vigoare la inceputul lunii noiembrie. Proiectul a fost adoptat cu 198 de voturi in Camera Deputatilor, urmand sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

In premiera in Romania, legea va permite persoanelor fizice care nu isi mai pot achita restantele, sa intre in insolventa. La ora actuala, insolventa este posibila doar pentru firme. Concret, datornicii isi vor putea alcatui un plan de reesalonare a platilor timp de 5 ani sau sa opteze pentru lichidarea activelor in fata instantelor de judecata. Mai exista si o a treia posibilitate, insolventa simplificata, care poate fi accesata de o persoana fizica, daca suma totala a datoriilor sale insumeaza cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare.

Proiectul  a fost, insa, criticat de judecatorul Corina Voicu, director in Directia Legislativa din Cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care a afirmat, in sedinta Comisiei Juridice din camera Deputatilor, ca intrarea in vigoare a Legii insolventei persoanei fizice ar duce la o supra aglomerare a instantelor judecatoresti, unde exista o lipsa acuta de personal. Rezolvarea spetelor acestei Legi ar necesita, in plus, 500 de judecatori si 600 de grefieri.

Desi prevazut pentru 2015, termenul de intrare in vigoare la Legii insolventei persoanelor fizice a fost amanata cu aproape un an, datorita faptului ca FMI a solicitat Guvernului ca aplicarea unei astfel de legi ar putea „submina disciplina de plata a ratelor la credite”.

author avatar
Bogdan Borcea
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger