AcasăNews"Legea Big Brother" a fost promulgata

„Legea Big Brother” a fost promulgata

(foto: razbointrucuvant)

Traian Basescu a promulgat „Legea Big Brother”, care permite autoritatilor sa retina informatiile utilizatorilor de internet si telefonie.

(foto: razbointrucuvant)

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a promulgat, marti, „Legea Big Brother”, care va permite Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

In decembrie 2011, aceasta a fost respinsa de catre Senat, fiind adoptata insa, pe 22 mai, de Camera Deputatilor, care reprezinta forul decizional.

„Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de email-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit”, prevede actul.

Conform actului, furnizorii de telefonie si internet sunt obligati ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate. In cazul in care acest lucru nu este posibil, furnhizorii vor trebui sa transmita datele in maxim cinci zile. Totodata, in cazul unei persoane umarite, organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

Potrivit Realitatea TV, Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat, in 7 mai, ca, in cazul in care nu se va adopta legea, Romania risca amenzi de peste 30.000 de euro pe zi.

author avatar
Ionut Zgimbau
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger