Polițiștii de la operativ se plâng că legea despre care se spune că le-ar da puteri sporite este, de fapt, o bătaie de joc. În fapt, legea nu face decât să le îngreuneze activitatea printr-o birocratizare excesivă, obligându-i să face zeci de procese verbale pe zi.
Agenții de poliție susțin că Legea 192 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice nu le dă niciun fel de puteri sporite, ci dimpotrivă. Procedurile de legitimare și conducere la secție a persoanelor suspecte sunt însoțite de zeci de procese verbale, care îi împiedică să își defășoare munca reală de polițiști. ”Au dat legea aia, 192, ne-au nenorocit, eu trebuie să mă duc acum cu căruciorul de hârtii după mine în teren. Trebuie să fac proces verbal pentru motivul legitimării, să-i aduc și lui la cunoștință cu un exemplar, dacă îl controlez, iar proces verbal, deci îi fac vreo șase hârtii numai dacă opresc o persoană pe stradă și o întreb ce caută acolo. În loc să stau în stradă să-mi fac treaba, stau și fac hârtii. Numai procesul verbal de conducere la secție încape pe două coli A4. Apoi încă o coală pentru identificare, alta pentru controlul bagajelor, în afară de faptul că trebuie trecute datele în trei registre, de verificare, de sancționare, de părăsire, treci datele de atâtea ori că ajungi să le știi pe de rost. Am dus patru persoane la secție pentru fotografiat, amprentat și două ore jumătate au muncit patru polițiști. O bătaie de joc, s-a dublat birocrația. Cum am posibilitatea să ies la pensie, ies în secunda doi, că nu se mai merită, este munca în zadar. Asta cu puteri sporite pentru polițiști este în ghilimele, că unele din ele erau și înainte. Dar ei acum dau copy-paste la tot felul de proceduri din manualul de tactică al polițistului și fac lege. Eu am crezut că dacă dă ăla muzica tare, de nu poți să stai în casă, poți să te duci să-i oprești muzica. Nu. De unde? Poate să cânte muzica șapte ani. Au mărit amenzile doar, amenzi cu care se șterg la fund, că nu le face nimeni nimic. Nici muncă în folosul comunității nu fac. Și la muncă în folosul comunității îl trimiți doar dacă vrea, pe motiv de drepturile omului, că nu ai cum să-l constrângi. Și dacă nu vrea să facă se mai judecă o dată și se pierde așa, pe fir”, ne-a declarat Alexandru Găitan, lider Sindicatul Polițiștilor ProLex Secția 24 București.
Drepturi mai multe pentru infractori
Legea 192 dă, de fapt, puteri sporite sau drepturi mai multe suspecților și infractorilor, nicidecum polițiștilor. Astfel, potrivit actului normativ, persoana condusă la sediul poliției are dreptul de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției, de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin, de a fi asistată de un avocat, potrivit legii, precum și de a nu da nici o declarație fără prezența acestuia, cu excepția comunicării datelor de identificare, ori a unor informații necesare înlăturării unei stări de pericol iminent la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a unei persoane, de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane desemnate de aceasta cu privire la măsura luată, de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa. Totodată, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, poliţistul are dreptul să utilizeze mijloace de constrângere, constând în forța fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri, cătușe sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare și/sau inferioare, mijloace neletale, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forțată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spații închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, lucruri care erau premise și înainte de apariția legii.