AcasăNewsLege promulgată! Cei patru din grupul Ilașcu vor primi pensii de deținut...

Lege promulgată! Cei patru din grupul Ilașcu vor primi pensii de deținut politic

Lege promulgată! Cei patru din grupul Ilașcu vor primi pensii de deținut politicLege promulgată! Cei patru din grupul Ilașcu vor primi pensii de deținut politic

Legea privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice cu începere de la 2 iunie 1992 și care au fost condamnate în 9 decembrie 1993 de o instanță de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, cei patru cetățeni români din grupul Ilașcu condamnați în 1993 la închisoare vor primi pensii de deținut politic.

Deputatul Eugen Tomac, inițiator al legii, subliniază faptul că în sfârșit „s-a făcut dreptate”.

E oficial! Cei patru din grupul Ilașcu vor primi pensii de deținut politic

„Decizie finală. Cei 4 cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de o pensie de foști deținuți politici. Legea pe care am inițiat-o în acest sens a fost promulgată astăzi de președintele României.

Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa se bucură astăzi, după un efort de mai bine de zece ani, de recunoașterea și aprecierea statului român, meritate pe deplin.
S-a făcut dreptate!”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, însă a fost eliberat în 2001, ulterior fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Alexandru Leșco a primit o condamnare de 12 ani de închisoare și a fost eliberat în 2004, după ce și-a executat întreaga pedeapsă dispusă în mod ilegal.

Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au primit fiecare câte o condamnare de 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

După eliberare, cei patru, în calitate de cetățeni români, au dat în judecată Guvernul Republicii Moldova și Federația Rusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul.

De asemenea, toți cei patru eroi au fost decorați de către Președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

author avatar
Alexandru Tîrcavu