AcasăNewsLegătura nebănuită dintre Nicolae Ceaușescu și Regina Elisabeta a II-a! E singurul...

Legătura nebănuită dintre Nicolae Ceaușescu și Regina Elisabeta a II-a! E singurul român care a reușit să facă asta în preajma suveranei

regina elisabetaLegătura nebănuită dintre Nicolae Ceaușescu și Regina Elisabeta a II-a! E singurul român care a reușit să facă asta în preajma suveranei

Nicolae Ceaușescu este singurul lider comunist care a ajuns la curtea Marii Britanii și singurul român care s-a plimbat cu caleașca regală a reginei Marii Britanii.

În anul 1978, Nicolae Ceaușescu și a lui soție, Elena, au fost invitați și primiți cu protocol de rang 0 în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Ceaușescu, plimbat cu caleașca regală pe străzile din Londra

Invitația nu a venit, însă, dintr-o simpatie a Reginei Elisabeta a II-a pentru cuplul Ceaușescu. A fost o decizie politică, pe care ministrul de Externe britanic de la acea vreme, David Owen, a regretat-o.

Mai exact, Nicolae și Elena Ceaușescu au primit invitația după ce fostul lider comunist şi-a manifestat deschis intenţia de a se deprinde de politica URSS. Ca să-l încurajeze, monarhia britanică i-a primit pe cei doi.

Delegația României a aterizat la Londra la 11.25 (ora locală). Drumul a continuat cu Trenul Regal, de la Gatwick la gara Victoria, unde oaspeții au fost salutați cu salve de artilerie. Soții Ceaușescu au fost desfătați cu protocol de rang 0, plimbare în calești, întâlniri la cel mai înalt nivel, onoruri, distincții și titluri academice, acorduri economice de maximă însemnătate, banchete.

Ceremonialul s-a desfășurat cu fast timp de trei zile. Ceaușescu a fost primit cu ovații și steaguri; fanfara a intonat tricolorul, presa britanică a scris numai de bine iar Regina l-a plimbat pe Ceaușescu cu caleașca prin Londra și i-a oferit cel mai prestigios ordin britanic – „Ordinul jartierei”.

Regina Elisabeta a II-a s-a ascuns de soții Ceaușescu într-un tufiș

Cel care a jucat rolul de traducător la momentul întâlnirii dintre Regina Elisabeta a II-a și Nicolae Ceaușescu a fost Sergiu Celac, ambasador și fost ministru al afacerilor Externe.

Regina Elisabeta a II-a a făcut o dezvăluire, potrivit unei cărți cu titlul „Our Queen”, scrisă de Robert Hardman. Mai exact, suverana le-ar fi povestit unor prieteni, în timpul unei cine, cum s-a ascuns de soții Ceaușescu.

Mai exact, regina i-a observat pe soții Nicolae și Elena Ceaușescu plimbându-se prin grădina palatului, dar a preferat să se ascundă în spatele unor tufişuri, ca să evite să vorbească cu ei.

author avatar
Andreea Vlad
615 afisari

4 COMENTARII

  1. Aiureli, în ’78 ceașcă o luase bine pe arătură, de fapt cauza de motiv are un pronunțat caracter economic și în special fabrici de ciurucuri de avioane bac și știfturile de motoare aferente rolls royce și nu numai! In ’78 ceausescu deja se îmbolnăvise de Corea de Nord,
    așa zisă lui „independența” fata de sovietici a fost cu 10 ani înainte!
    Nu mai fiți proști că și așa sunt prea multi!

  2. In democratie ce au facut toti politrucii de nu ll au egalat pe impuscatul??? Impotenti???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger