AcasăNewsLavrov: Rusia si NATO traverseaza cea mai mare criza dupa Razboiul Rece

Lavrov: Rusia si NATO traverseaza cea mai mare criza dupa Razboiul Rece

Seful diplomatiei ruse a apreciat ca relatiile intre Rusia si Alianta Nord Atlantica sunt similare celor de la finele Razboiului Rece, denuntand atitudinea ”inamicala” a SUA.

Potrivit lui Lavrov, SUA nu mai stie cum sa-i traga Rusiei presul de sub picioare

”Relatiile intre Rusia si NATO traverseaza cea mai serioasa criza dupa Razboiul Rece. Alianta continua politica de izolare a Rusiei, intreprinde demersuri vizand intarirea potentialulului sau militar si-si intensifica prezenta militara in apropierea frontierelor rusesti”, a spus Serghei Lavrov intr-un interviu acordat RIA Novosti. Potrivit diplomatului, NATO a ”suspendat”  cooperarea cu Moscova in domeniile civil si militar. Ministrii de externe ai tarilor NATO au luat aceasta masura in aprilie, din cauza anexarii Crimeii si a situatiei din Ucraina. ”Asemenea masuri contribuie, bineinteles, la cresterea tensiunilor, erodand stabilitatea in regiunea euro-atlantica. In ciuda acestor lucruri, noi consideram necesara mentinerea deschisa a canalelor de dialog politic”, a spus ministrul.

”Duplicitatea” Washington-ului

Washington-ul arata Moscovei dorinta sa de cooperare, in timp ce demersurile concrete ale SUA vizavi de Rusia releva un caracter inamical”, a mai declarat Lavrov. Potrivit acestuia, este semnificativ ca, si la ora actuala, ”in ciuda divergentelor cu privire la subiectul Ucraina, americanii spun ca doresc sa cooperam pentru a rezolva problemele de actualitate internationala, de a lucra pe o ordine de zi pozitiva a relatiilor”. Dar, s-a plans Lavrov, ”aceste vorbe frumoase releva o realitate paralela cu demersurile practicate la Washington, ce denota un caracter inamical”. Diplomatul a apreciat ca la baza acestei situatii stau influente legate de ”fluctuatia conjuncturilor politicii interne a SUA, in special obiectivele curente din campaniile electorale”.

”Vom supravietui sanctiunilor, va asigur”

Rusia va surmonta dificultatile provocate de sanctiunile economice, a mai spus, ieri, Serghei Lavrov. ”Va asigur”, a adaugat acesta. ”Este regretabil ca europenii, oameni instruiti, spera ca aceste sanctiuni vor antrena schimbari constructive in situatia din Ucraina”, a precizat el. Pe de alta parte, potrivit ziarului Kommersant, majoritatea rusilor aproba embargoul alimentar decretat de Putin impotriva UE, SUA si altor tari, in ciuda cresterii preturilor. Rusii sunt convinsi ca acesta afecteaza economiile tarior vizate dar recunosc ca sanctiunile occidentale au impact asupra traiului lor.

author avatar
Tudor Borcea
300 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger