AcasăNewsLagărele muncitorești, „libertatea” oferită de corporații

Lagărele muncitorești, „libertatea” oferită de corporații

Germania reînvie practica înființării coloniilor de muncitori

În timp ce asistăm năuciți la un bâlci nesfârșit pe scena politică, decidenții planetei merg mai departe cu strategia formării omului nou. Prin aceasta se urmărește cultivarea sentimentului obedienței cetățeanului față de stăpânire, întruchipată în prezent (și viitor) de corporatismul absolut, ce se va desăvârși pe axa job – casă – colonie de muncă. Ne transformăm, fără măcar a bănui asta, în călăii propriei condamnări la izolare. Prin nepăsare și inacțiune reconstruim lagărele muncitorești, vechi închisori sociale ce păreau pe veci uitate.

Germania reînvie practica înființării coloniilor de muncitori

 O banală știre cu miliardarul elvețian Hansjorg Wyss, un filantrop care vrea să cumpere 15% din suprafața Pământului, s-ar fi pierdut în burta Internetului dacă în aceeași pagină nu era un articol despre cum vrea Germania să împuște doi iepuri dintr-o lovitură – rezolvă și criza locuințelor, și lipsa forței de muncă. Mi-a atras atenția ce scriu nemții (dw.com) și anume că mai multe corporații dezvoltă mega-proiecte prin care urmăresc reînființarea coloniilor de muncitori! Cu alte cuvinte, se urmărește „ghetoizarea” populației! Chiar dacă îmbrăcată în hainele strălucitoare ale multiplelor avantaje, ideea e numai una și trebuie descoperită gândind „outside the box” – „smart-cities” sustenabile nu vor fi nimic mai mult de niște ghetouri perfect izolate!

Deutsche Bahn (cea mai mare societate feroviara din Europa) este doar unul dintre coloșii care investesc în reînființarea coloniilor muncitorești. Da, pentru Germania se vorbește de o reînființare căci neamțul încă n-a uitat de Gründerzeit, perioada dintre puternica industrializare a țării și prăbușirea Bursei (1873), când sute de colonii au fost înființate, mai ales în bazinul Ruhrului și Renania. Atunci, chiar pe terenurile fabricilor existau asemenea lagăre de muncă, șeful de echipă având „casa” chiar lângă poarta uzinei, pentru a putea supraveghea permanent activitatea lucrătorilor. Dreptul la o locuință era, într-adevăr, stipulat în contractul de muncă, dar el venea condiționat de anumite restricții – cine făcea grevă sau se organiza în sindicate își pierdea acoperișul de deasupra capului, la fel și cei ai căror copii care împliniseră vârsta de 14 ani nu se angajaseră deja în fabrică; mai mult, în asemenea situații, părinții își luau angajamentul să-i alunge din casă pe adolescenții care refuzau munca la uzină! Cel mai bun exemplu pentru o astfel de colonie era așa-zisul oraș Siemens, ridicat la marginea Berlinului cu mai bine de un secol în urmă.

„Job&Wohnen”, o doctrină periculoasă

Asociația federală a Întreprinderilor mici și mijlocii (BVMW) a lansat inițiativa „Job&Wohnen” (în traducere, „Muncă și locuinţă”), care își propune să refacă vechile colonii muncitorești. Are, deja, sprijinul autorităților, dar mai ales imboldul financiar al marilor corporații, după cum notează presa germană. BVMW reprezintă interesele a aproximativ 900.000 de firme, cu 12 milioane de angajați.

Cum criza locuințelor și cea a forței de muncă sunt cele două mari probleme cu care se confruntă țara, Germania își propune să le rezolve dintr-o lovitură prin acest program „Job&Wohnen”, care oferă și loc, și casă pentru angajat. La Berlin, în iunie, s-au semnat actele pentru ridicarea primei colonii, în cartierul Spandau. Va avea peste 100 de locuințe, iar primele familii se vor putea muta încă din 2020! Alte două colonii (tot în Berlin) au faza de proiect aproape finalizată, iar multinaționale din Munchen, Hamburg și Dresda manifestă și ele interes pentru asemenea colonii.

Chirii ieftine & more…

GSE este un alt colos care îmbrățișează ideea coloniilor de muncitori. Vine și cu o propunere „de nerefuzat” pentru viitorii locatari – chirii ieftine, de 8,5 euro/mp, care pot coborî pentru angajații cu venituri mici. Fără categorii business ori economy, totul decent, totul unitar.

Totul la superlativ, doar să accepte angajații să se mute acolo. Oho, și vor accepta, căci coloniile se adresează în special imigranților, cei care au venit în Germania pentru un loc de muncă bine plătit și au sfârșit prin a „coloniza” marile orașe. Politica porților deschise se apropie de sfârșit, acum urmează închiderea ușilor și sigilarea lor!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.533 afisari

12 COMENTARII

  1. Jale mare , se inchid si se sigileaza usi , se infiinteaza lagare de concentrare pazite cu caini si gardieni zelosi , nu se dau bilete de voie , nu se paraseste incinta si te trezesti ” ghetoizat ” asteptand gazarea , o nenorocire apocaliptica scornita de Nicholas Cezar ( alt pseudonim al lui Boeru sau Boanchis ) . In secolul 19 , casele muncitorilor din coloniile muncitoresti au fost mult mai bune ca locuintele germanilor din cartierele sarace . In 2020 se termina constructia cartierului muncitoresc din Spandau cu 100 de locuinte . alte doua colonii sunt in stadiul de proiect . Locuintele sunt la stadii optime , demne de binefacerile tehnicii si tehnologiei secolului 21. NU SE FACE PROFIT cu aceste locuinte , este una din solutiile rezonabile de a mentine forta de munca si a rezolva criza locuintelor . Neamtul sau emigrantul au de ales intre a fi un om al strazii , un boschetar jegos , cersetor si fara acoperis deasupra capului sau sa puna mana pe munca bucurandu-se de conditii de viata decente . Cati emigranti fugiti din disperare si saracie din tarile de origine corupte , sarace si cu regimuri totalitare nu si-ar dori un loc de munca si o locuinta cu chirie simbolica in Germania ? Nicholas , cand te agati de cate o stire in genul asta , nu te mai infierbanta , arunca un ochi in propria ograda si gandeste la amaratii sinistrati din Vaideeni ce au ramas uitati in containere pe timpul iernii pentru ca primaria nu are bani sa le construiasca locuinte sau la familiile sarace cu case subrede si insalubre unde abia isi tarasc existenta . Comparatia cu Germania este inutila , mai bine ne vedem barna din ochi si sa nu mai rastalmacim stiri de pe mapamond pacalind fraieri in goana dupa senzationalul starnit din nimic .

    • Bai „Senzational”, bati campii rau de tot. Comparatia cu Vaideeni nu are nicio legatura cu ce dezvaluie articolul. Pune mana si citeste deutschewelle.com. Nu stii germana? Si eu ce sa-ti fac?

      • Savule , bildung ist freiheit , nu e nimeni vinovat ca nu beneficiezi de asa ceva si ai ramas la stadiul de ” Bai ” , hais , cea si-ti scapa vaca -n lucerna cand citesti clasici germani …! Chiar , eu ce sa-ti fac ?

      • Articolul nu dezvaluie nimic , e preluat . Esti si fudul pe deasupra ? Apropo , poti sa ne faci multe , tuguie botoxul siliconat si-asteapta provincia .

    • Tefeliti convocati la reciclarea pentru gradul de caprar mesianic. Poti avea pretentii de la ei?

      • Savule , tot tu esti „plictisitul Anusnymous „, adica Constantin Moldovean Tiraspol , vuvuzeaua flescaita mancurta ? N-ai murit de inanitie ?

  2. Retarsavule , vezi cum ciripesti ca-ti plombez sirinxul si miorlai a paguba , poate vrei sa -ti administrez un potpuriu de cristosi si dumnezei , asa cum ii trebuie unui ghiolban . Tu ai inceput cu insulte , pregateste-te de ce e mai rau , nu-mi place sa raman dator . Panimaesi ?

    • Esti atat de idiot incat te-as impaia ca sa vada lumea un exemplar de tefelist PLUS sau USR facut din laba. Hai sictir, spermatozoid uscat pe faianta.

      • Kostia , nu te potolesti , tot 3 copeici postarea ? Te mai incropesti in gara Tiraspol cu niste sugiukuri la flautele zbarlitite cu gusa ale navetistilor de Rabnita ? Toata gara Tiraspol stie ca porti peruca mov , pantofi cu toc , fustita mini rosie si behai in pozitia capra pomadat la torpedou cu vaselina de tanc . Constantin Moldovean Tiraspol zis zburdalnika Kostyuska , spaima boschetilor….hihihihihihi….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger