AcasăNewsLafarge da cimentul pentru zidul lui Trump

Lafarge da cimentul pentru zidul lui Trump

Cu un ochi pe imensul program de lucrari publice promis de Donald Trump in SUA, gigantul franco-elvetian s-a declarat pregatit sa puna umarul la bariera anti-emigranti pe care presedintele american vrea s-o ridice la frontiera mexicana.

Proiectul acestui zid, estimat la zeci de miliarde de dolari, este in centrul unei crize diplomatice intre Mexico si Washington, suscitand si critici in intreaga lume.  ”Suntem pregatiti sa furnizam materiale de constructie pentru toate tipurile de proiecte de infrastructura din SUA”, a declarat Eric Olsen, PDG-ul Lafarge-Holcim.  Intrebat cu privire la eventuale consecinte asupra reputatiei grupului, Olsen a raspuns sec: ”Servim clientii, noi nu suntem o organizatie politica, nu avem opinii politice”. Acelasi Olsen care a refuzat sa se exprime cu privire la finantarea indirecta de catre Lafarge (in 2013 si 2014) a gruparilor armate din Siria, pentru a mentine in activitate o fabrica. Potrivit presei internationale, Olsen are acelasi raspuns si in cazul victoriei candidatului extremei drepte in Franta, Marine Le Pen. Prezent si el pe piata SUA, fabricantul de ciment irlandez CRH a declarat ca nu va furniza materiale pentru zidul lui Trump. Pentru Lafarge-Holcim miza in SUA este uriasa, sperand sa fie unul din marii castigatori ai programului de investitii de 1000 de miliarde de dolari anuntat de Trump pentru reinnoirea infrastructurilor americane (poduri, tunele, drumuri, aeroporturi) . Un alt atu: Lafarge are fabrici si operatiuni in patru state americane.

MAE francez avertizeaza

Seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a facut, ieri, un apel catre Lafarge pentru a ”reflecta” la o posibila participare la constructie zidului lui Trump. ”Lafarge poate sa spuna: nu facem politica. Dar vreau sa amintesc ca firmele au si o responsabilitate sociala si de mediu. Lafarge trebuie sa reflecteze asupra propriilor interese. Exista alti clienti care vor privi aceasta (participarea la construirea zidului) cu o anumita stupefactie”, a declarat Ayrault.

author avatar
Tudor Borcea
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger