AcasăNewsLacul Techirghiol a secat pe o porțiune considerabilă. Nămolul, pe cale de...

Lacul Techirghiol a secat pe o porțiune considerabilă. Nămolul, pe cale de dispariție – VIDEO

Lacul TechirghiolLacul Techirghiol a secat pe o porțiune considerabilă. Nămolul, pe cale de dispariție - VIDEO

Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, este pe zi ce trece tot mai secat. Celebrul nămol cu proprietăți terapeutice este și el mai puțin, iar cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați.

Însă lacul nu poate fi salvat decât de ploi. Zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni.

Lacul Techirghiol seacă masiv din cauza secetei

De sus, peisajul este dezolant. Lacul Techirghiol a secat la mal pe o distanță de cel puțin 50 de metri. În mod normal, nivelul apei ar trebui să ajungă până la ponton, însă tot malul lacului Techirghiol este secat.

Cei de la Apele Române măsoară zilnic adâncimea lacului. Singura soluție rămâne ploaia, dar pe litoral nu se anunță precipitații în următoarele zile, iar temperaturile ating și 20 de grade ziua.

În urmă cu câteva luni, lacul se colorase în roz din cauza unei alge originare din Africa și America Centrală, care s-a înmulțit și la noi. Atunci, biologii ne asigurau că algele au doar efecte benefice pentru sănătate.

Canicula şi seceta au dus la scăderea nivelului apei din lacul Techirghiol. Oamenii sunt speriaţi de efecte, dar specialiştii ne liniştesc. Cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai mare.

„Techirghiol se şi concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii, acum este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru, ceea ce este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar”, spune Adrian Bîlbă, Doctor în Ştiinţe.

author avatar
Andreea Vlad
1.040 afisari

3 COMENTARII

  1. Uitati-va ce mizerii periculoase sunt pe fundul lacului aproape de mal.Multe persoane s-au ranit la picioare aproape de mal calcand pe pietroaie ascutite,sticle boale si tot felul de firatanii aruncate in apa de tot felul de tembeli,nesimtiti,idioti.Acum ar fi momentul sa se faca cu ajutorul unei wole curatenie luna.Nici nu ar dura prea mult,dar cine sa o faca ?”O sa-l rog pe tata mare care s-a taiat la picior.El ar fi direct interesat.Nu stiu daca o sa vrea,ca el nu are wola si nici ” autorizataie ” sa se apuce de treaba.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger