AcasăNewsLaboratorul războiului covid SUA-China

Laboratorul războiului covid SUA-China

Întrebările legate de originile noului coronavirus au stârnit un război de cuvinte între Washington și Beijing – și amenință că vor înrăutăți relațiile deja tensionate. Calul de bătaie a  devenit laboratorul din Wuhan, controversata instituție e învăluită într-un fum gros în care plutesc tot felul de teze pseudoștiințifice, teorii conspiraționiste, acuzații reciproce și uneltiri planetare mediatizate la nivel înalt. Cele două superputeri s-au înhămat într-un circ bine regizat, pe principiul că e păcat să lași o criză să se risipească fără să nu-ți lovești adversarul.

În ultimele zile, președintele american Donald Trump și secretarul de stat, Mike Pompeo, s-au dublat pe afirmația că virusul provine dintr-un laborator  central din orașul chinez Wuhan, unde focarul a fost detectat pentru prima dată în decembrie. A urmat o respingere aprigă din partea  guvernului chinez, care  a descris acuzația ca un pretext menit să sporească șansele de realegere a lui Trump. Dar informațiile împărțite între rețeaua Five Eyes – o alianță între Statele Unite și patru aliați anglofoni, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă și Canada – par să contrazică declarațiile administrației de la Casa Albă.

Beijingul l-a luat pe NU în brațe

“Strategiile republicane americane expuse recent arată că sunt încurajați să atace China sub pretextul virusului. Solicităm SUA să înceteze răspândirea dezinformării sau să inducă în eroare comunitatea internațională. Ar trebui să se ocupe de propriile sale probleme și să facă față pandemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Hua Chunying.  De asemenea, presa controlată de guvernul chinez a trecut la atacuri împotriva lui Mike Pompeo – CCTV l-a numit „rău” și „nebun”, iar agenția de știri de stat Xinhua –  „mincinos”. Global Times, un tabloid naționalist susținut de Partidul Comunist, a scris  că diplomatul american „și-a pierdut busola morală”. Beijingul s-a  confruntat cu critici la domiciliu și peste hotare cu privire la manipularea virusului, în special în primele zile ale focarului. A fost acuzat că ar fi redus la tăcere denunțătorii și a întârziat să informeze publicul despre gravitatea crizei. Dar a negat în mod repetat orice acoperire deliberată în etapele critice, relatează CNN. Mai mult, oficialii chinezi și mass-media de stat au rostogolit afirmații nefondate care susțin că virusul nu este originar din China.  Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, a promovat pe Twitter o teorie a conspirației potrivit căreia virusul a avut originea în SUA și a fost adus în China de către armata americană. Între timp, urmărirea originilor Covid-19 a devenit un subiect sensibil pentru cercetările academice interne din China, guvernul a impus restricții la publicarea unor astfel de documente, cerând  un control suplimentar și aprobarea oficialilor guvernului central înainte de a fi expuse. Beijingul a subliniat în repetate rânduri că până în prezent nu există nicio concluzie cu privire la originile coronavirusului, spunând că problema ar trebui lăsată oamenilor de știință și experților medicali să studieze. A cerut apeluri la o anchetă internațională independentă cu privire la originile virusului și la gestionarea inițială a focarului de către China, zugrăvindu-le ca fiind manevre politice care vizează distrugerea țării.

Cine-i mai ascultă pe savanți?

Până acum, oamenii de știință  au respins teoriile conform cărora noul coronavirusul este creat de om. În februarie, 27 de experți în sănătate publică au trimis o scrisoare în jurnalul medical Lancet pentru a condamna astfel de teorii ale conspirației, citând dovezi științifice care „concluzionează copleșitor că acest coronavirus își are originea în viața sălbatică”.  Apoi, imunologul american Anthony Fauci a declarant că teoria potrivit căreia coronavirusul ar proveni dintr-un laborator din China nu are o bază științifică, contrazicându-l astfel pe președintele Donald Trump. Experți conducători de boli infecțioase din SUA, Marea Britanie și Australia au spus că este „improbabil” faptul că noul coronavirus a apărut dintr-un laborator, citând analiza comparativă a datelor genomice.

Institutul de Virologie Wuhan: lilieci, bio weapons și un vârtej de zvonuri

Laboratorul din centrul acuzațiilor administrației Trump aparține Institutului de Virologie Wuhan , un afiliat al Academiei Chineze de Științe condusă de guvernul central. Proiectat și construit cu ajutorul Franței, este singurul laborator de pe continentul chinez echipat pentru cel mai înalt nivel de bioconținere, cunoscut sub denumirea de Biosecuritate Nivelul 4 (BSL-4). “Este o clădire imensă, pe patru niveluri, situată la 30 km sud de Wuhan, înconjurată de sârmă ghimpată. Este un spațiu filmat cu camere de înaltă definiție. Doar anumite țări au acest tip de laborator: Elveția, Franța, Germania, Rusia, SUA și Canada, comentează postul național elvețian RTS.Laboratoarele BSL-4 sunt concepute pentru a studia cei mai periculoși agenți patogeni din lume – cei care prezintă un risc ridicat de transmitere, sunt deseori fatali și cel mai adesea nu au un tratament fiabil, cum ar fi coronavirusurile. Într-o versiune a zvonurilor timpurii despre răspândirea virusului, un cercetător a fost mușcat de liliacul pe care îl studia și s-a infectat cu virusul; într-o altă versiune, un student absolvent al institutului era „pacientul zero”; într-o teorie și mai extravagantă, laboratorul lucra în mod ascuns pentru ca armata chineză să producă arme biologice, iar virusul s-a scurs în mod involuntar în acest proces. Nu s-au oferit dovezi credibile pentru aceste teorii. Însă alte suspiciuni au apărut în aprilie, după ce un editorialist din Washington Post a raportat despre două mesaje diplomatice din 2018, în care Departamentul de Stat a avertizat despre slăbiciunea în materie de siguranță și management la laborator. Guvernul american a analizat posibilitatea ca virusul  să fi avut originea în laborator și să fie eliberat accidental pentru public în urma unei posibile încălcări de siguranță.Oficiul directorului informațiilor naționale a informat că experții „sunt de acord cu largul consens științific potrivit căreia virusul Covid-19 nu a fost creat de om sau modificat genetic”.  Informațiile împărțite între națiunile Five Eyes par să sprijine această evaluare. Potrivit a doi oficiali occidentali, este „foarte puțin probabil” ca focarul de coronavirus să fie răspândit ca urmare a unui accident într-un laborator, ci mai degrabă să aibă originea pe o piață chineză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
434 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai cel mai simplu detensionezi si lasi oamenii de stiinta cate 2 din toate tarile dar nubl mai mult de 50 sa studieze la fata locului. Evident o sa fie si 2 americani si 2 romani. Prin comparatie fata de restul coroanelor iti poti da seama daca e natural sau manuit. Un expert un premiat Nobel spunea ca e manuit cu precizia unui ceas Elvetian… El a zis.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger