AcasăNewsLaboratoarele drogurilor duduie in Europa

Laboratoarele drogurilor duduie in Europa

Comisarii europeni atrag atentia asupra dezvoltarii pietei online si a noi tipuri de droguri ilicite

”Disponibilitatea” si „puritatea” cocainei au crescut in Europa, unde productia de droguri s-a intensificat, arata un raport al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor si Dependentei de Droguri (OEDT), publicat ieri.

Porturile belgiene au devenit principala intrare maritima a drogurilor in Europa

In preambulul raportului, este citat comisarul european pentru MIgratie si Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos: „piata ilicita a drogurilor este foarte dinamica si flexibila si, prin urmare, cu atat mai periculoasa”. Daca canabisul ramane cel mai consumat drog in Europa (17, 2 milioane consumatori cu varste intre 15 si 34 de ani) OEDT trage un semnal de alarma anul acesta cu privire la ”resuscitarea” cocainei. 98.000 de capturi de cocaina au fost realizate in 2016 pe teritoriul UE, fata de 90.000 in 2015, noteaza raportul, care arata ca puritatea drogurilor, in ciuda unui pret stabil (60-70 euro gramul) ” a atins cel mai mare grad al deceniului”, in medie 60%. Cocaina, provenind in principal din Bolivia, Columbia si Peru, este consumata de ”2,3 milioane de europeni”, adica de aproximativ 2% din persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, arata OEDT, care mentioneaza ”o piata de droguri dinamica” aprovizionata prin ”circuite adaptate”. Din cele 70,9 tone de cocaina interceptate in 2016, 30 au fost capturate in Belgia, a carei porturi le-au depasit la acest capitol pe cele spaniole (15, 6 tone) care erau principalele intrari maritime ale drogurilor in Europa. O circulatie cu efecte directe asupra sanatatii consumatorilor europeni: in 2016, persoanele admise pentru prima data la tratamente antidrog (30.300) au fost cu 20% mai multe in raport cu 2014. Zeci de noi substante psihoactive

OEDT observa si ”cresterea productiei de droguri in Europa” unde ”peste 92 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani au experimentat deja un drog ilicit”. Traficanti europeni isi inoveaza permanent metodele de productie cu, in special, multiplicarea laboratoarelor de transformare a cocainei, de producere a MDMA (principala substanta activa a ecstasy), a metamfetaminei si heroinei. In ceea ce priveste canabisul, cresterea productiei europene a dus la „cresterea continutului de ingredient activ al rasinii de canabis importate” din Maroc, observa OEDT. In plus, unele dintre noile substante psihoactive (medicamente sau produse sintetice), dintre care 51 au fost identificate pentru prima data in 2017 dintr-un total de 670 monitorizate de catre OEDT, sunt din ce in ce mai mult produse in Europa acum, pana recent fiind importate in general din China. Vechiul continent „isi exporta expertiza” in droguri sintetice pe „continentul american, Australia, Orientul Mijlociu, Orientul Indepartat si Turcia”, noteaza OEDT.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger