AcasăNewsLaboratoare ANPC de 40 de milioane de euro, pentru sanctionarea producatorilor straini

Laboratoare ANPC de 40 de milioane de euro, pentru sanctionarea producatorilor straini

Romania nu va mai fi groapa de gunoi a Europei

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are anul acesta un buget de 40 de milioane de euro. Banii au fost alocati pentru dotarea cu laboratoare performante care sa poata analiza produsele alimentare din import, in vederea sanctionarii celor care practica dublul standard de calitate.

Romania nu va mai fi groapa de gunoi a Europei

”Vrem sa descurajam importurile produselor de calitate inferioara”, afirma deputatul Valeriu Steriu, unul dintre initiatorii controversatului proiect de lege privind sanctionarea dublului standard de calitate a produselor si serviciilor pentru consumatori. Dublul standard definit in proiectul de act normativ inseamna de fapt producerea si comercializarea unui produs identic cu cel vandut in statele membre, dar cu o compozitie diferita si, implicit, o calitate inferioara. Cum vor functiona lucrurile? Foarte simplu, ne spune deputatul Valeriu Steriu. ”Am alocat un buget urias ANPC-ului pentru laboratoare care sa poata studia compozitia produselor. Se va lua un produs din Franta sau Germania si se va compara cu unul identic, vandut in Romania. Daca sunt diferente de calitate, producatorul va fi amendat cu maximum 4% din cifra de afaceri. In functie de gravitate, se va merge pana la confiscarea lotului de produse. Daca abaterea se repeta, autorizatia de functionare a conmerciantului se suspenda pentru o perioada de 6 luni”, sustine deputatul Steriu. Atributiile in ce priveste constatarea abaterilor si aplicarea sanctiunilor le vor avea o comisie formata din comisarii Autoritatii Nationale a Protectiei Consumatorilor si ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Se elimina comertul inselator

Deputatul Valeriu Steriu a dat exemplu cazul conservelor de porc din Olanda, care in aceasta tara contineau doar carne de porc, iar cele vandute romanilor contineau si carne de pasare, desi nu se specifica nicaieri pe eticheta acest lucru.  ”Analizele efectuate in Romania au scos la iveala ca unele produse comercializate au o calitate mai slaba decat aceleasi produse cu acelasi ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variaza de la o cantitate mai mica de carne in produsele din carne pana la mai putina cacao in ciocolata, precum si lipsa portocalelor in sucul de portocale si inlocuirea zaharului cu sirop sau indulcitori artificiali”, se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ. Totodata, sustin deputatii, au fost efectuate teste din care a rezultat ca pestele pane continea mai putin peste decat in Austria, iar detergentii de pe piata est-europeana aveau un continut mai scazut de substanta activa decat cel produs pentru Europa de Vest.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
254 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger