AcasăNewsLA ZI: Pericol! Sistemul energetic, la un pas de colaps!

LA ZI: Pericol! Sistemul energetic, la un pas de colaps!

Dupa ce Nuclearelectrica a anuntat ca un reactor al Centralei de la Cernavoda s-a inchis automat, se aude ca si centrala electrica de la Brazi se va opri, iar hirdocentralele nu au suficienta apa in lacurile de acumulare.

Optimism. Desi Centrala de la Brazi urmeaza sa fie inchisa, iar hidrocentralele nu au apa suficienta in lacurile de acumulare, adiministratorul Hidroelectrica, Remus Borza, sustine ca societatea va face fata cerintelor

Desi suna absurd, pare ca e aproape un noroc faptul ca economia romaneasca functioneaza  la relanti, altfel evenimentele recente si cele iminente in domeniul energeticii romanesti ar fi pus pe avarie industria. De fapt, pe avarie este – sau poate fi in curand – sistemul energetic national, deoarece au aparut defectiuni si probleme pe toata linia.

Reactor inchis la Cernavoda

Compania Nuclearelectrica a oprit neplanificat, miercuri, reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavoda, dupa declansarea intempestiva a unui sistem automat de oprire rapida. Cauzele evenimentului nu se cunosc, iar reconectarea unitatii la sistemul energetic national este estimata sa aiba loc astazi.

Centrala de la Brazi, oprita

Petrom a inaugurat recent propria centrala electrica de la Brazi, care functioneaza exclusiv cu gaz din productia interna. Investitia a costat 530 de milioane de euro, iar centrala are doua unitati, cu puteri de 860MWh, respectiv 45 MWh, care pot acoperi, teoretic, pana la 9% din necesarul de energie electrica al Romaniei, adica atat cat ar fi produs reactorul 2 de la Cernavoda, in cazul in care nu ar fi fost oprit. Problema este ca, din cauza unor defectiuni la transportatorul de energie electrica, Transelectrica, centrala de la Brazi va fi oprita in scurt timp.

Lacurile de acumulare, mai mult goale

Remus Borza

Si ca tabloul sa fie si mai sumbru, seceta din acest an a lasat majoritatea lacurilor de acumulare la jumatate – izolat, la trei sferturi – din capacitate. In consecinta, desi Hidroelectrica va fi solicitata de Sistemul Energetic National sa intre rapid in circuit, isi va epuiza rapid  rezervele, iar termocentralele de la Turceni sau Iernut, care lucreaza in prezent la intreaga capacitate, nu vor mai putea acoperi necesarul de energie. Drept urmare dupa ce ca stam prost cu finantele tarii, dar si cu cele personale, vom fi nevoiti sa importam de urgenta si energie electrica, la preturi „de urgenta”, adica mari.

Hidroelectrica iese din insolventa

Premierul Victor Ponta a anuntat ieri ca Hidroelectrica va iesi din insolventa pana la sfarsitul acestui an. „Ceea ce este important e faptul nu doar ca iese din insolventa Hidroelectrica, ci ca iese din insolventa curatata de acele contracte bilaterale care au adus-o in faliment sau aproape de faliment”, a spus optimist Ponta.

 

 

author avatar
Arpad Dobre
567 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger