AcasăNewsLa un pas de a fi dat afară, prefectul Capitalei parcă trăieşte...

La un pas de a fi dat afară, prefectul Capitalei parcă trăieşte pe altă lume: dialog incredibil cu reporterii

Gheorghe CojanuLa un pas de a fi dat afară, prefectul Capitalei parcă trăieşte pe altă lume: dialog incredibil cu reporterii

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a avut un comportament ciudat, în ultimele zile. A ezitat să aplice Planul Roşu în Bucureşti, deşi rata de infectare a depăşit indicele 3, iar pentru asta a fost aspru criticat chiar şi de Klaus Iohannis. În plus, anunţase că pleacă şi în concediu, în plină criză de pandemie.

Reprezentantul Guvernului a participat, la Prefectură, la şedinţa Comitentului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), la o zi după ce, într-un dialog cu ziariştii, a spus că nu cunoaşte situaţia curentă a cazurilor de coronavirus în Bucureşti, întrucât se află „la cumpărături„, la multe ore după ce datele oficiale fuseseră comunicate public.

După ce a părăsit respectiva şedinţă, în cadrul căreia s-a decis aplicarea Planului Roşu în Capitală, Cojanu a avut un dialog incredibil cu reporterii. A refuzat să răspundă, concret, la orice întrebare şi îşi căuta maşina.

„Nu ştiu pe unde Dumnezeu e maşina. După cum vedeţi, nu comentez nimic. Vă rog frumos, nu am nimic de declarat. Nu am nimic de declarat„, acestea au fost cuvintele pe care încă prefectul Capitalei le-a adresat jurnaliştilor.

Klaus Iohannis: „Lucrurile nu pot rămâne aşa”

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, are mari şanse să fie demis, miercuri. În ședința de Guvern, va fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens. Întrebat dacă prefectul ar trebui să fie demis sau să demisioneze, Iohannis a răspuns: „Asta rămâne de văzut în detaliu, dar lucrurile nu pot rămâne așa, oamenii au dreptul să fie inormați, să se pregătească”.

Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor„, a zis Klaus Iohannis.

Indicele de infectare în Bucureşti a ajuns la 3,19

Rata de incidenţă a infectărilor a ajuns la 3,19 la mia de locuitori în București. Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis luni ca masca să fie obligatorie în București în toate spațiile publice închise și deschise. Școala se va desfășura doar online. De asemenea, restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc vor fi închise pentru următoarele 14 zile. Măsurile se vor aplica de luni noapte.

author avatar
Andrei Ștefan