AcasăNewsLa Repubblica: Peste 20 de ani, Romania va fi o Elvetie

La Repubblica: Peste 20 de ani, Romania va fi o Elvetie

adevarul.es

La Repubblica, unul dintre cotidienele din Italia, noteaza ca, trecand peste unele aspecte negative, Romania are capacitatea de a deveni o noua Elvetie.

adevarul.es

Romania, desi are unele aspecte negative, ar putea deveni in 20 de ani la fel de prospera precum Elvetia, este de parere Adriano Sofri, editorialist la cotidianul italian „La Repubblica„, acesta prezentand un amblu articol referitor la modul in care, momentan, arata tara noastra.

„Sergiu Shlomo Stapler, 65 de ani, un om de afaceri de succes, mi-a atras atentia sa nu interpretez lucrurile gresit: Romania, afirma el, peste 20 de ani va fi o Elvetie, are tineri inteligenti si pregatiti, dispune de resurse pe care va invata sa le exploateze, incepand cu petrolul – care acum este afacerea companiilor din Austria si Kazahstan, a rusilor, francezilor si americanilor, in timp ce romanii pierd bani in fata activitatilor coloniale”, explica Adriano Sofri, editorialist la „La Repubblica”, preluat de presseurop.eu.

Declaratia editorialistului de la „La Repubblica” survine dupa ce, in inceputul articolului sau intitulat „Farsa si tragedie la Bucuresti”, prezinta viata nu tocmai roz a romanilor care intalnesc la fiecare pas doar banci, biserici, farmacii si case de amanet.

„Romania este plina de banci si biserici, la fel ca Italia. Dar, in principal, este plina de farmacii si case de amanet. Numeroase sunt farmaciile, la cateva sute de metri una de alta: nu este un semn bun. Durata medie de viata este cu opt ani mai scazuta decat cea din Italia. Lumea nu se vindeca, dar incearca sa amelioreze bolile cu medicamente”, prezinta acesta primele impresii referitore la Romania.

In plus, scrie editorialistul de la „La Repubblica”, romanii sunt obisnuiti sa mearga la spital cu banii in buzunar, oferind spaga la „toata lumea, pentru internare, asistente, portari, brancardier, medici, inclusiv anestezist; pacientul tine banii stransi in mana, chiar si dezbracat pe masa de operatie, pana in momentul in care anestezia isi face efectul”.

Pe langa acestea, in Romania casele de amanet apar la orice pas, romanii amanatent orice bun e care dispun astfel incat sa fac rost de un ban.

„Ramane seria lunga de case de amanet. Se pare ca au aparut imediat dupa caderea regimului Ceausescu, cand venisera turcii sa cumpere aur; ulterior, li s-au adaugat arabii si tiganii bogati. Se amaneteaza totul. Acestea sunt, alaturi de farmacii, banci si biserici, institutiile solide ale Romaniei sarace; intr-adevar, foarte saraca. Unele case de amanet afiseaza mesajul <<deschis 24 de ore din 24>>.  Oamenii ar putea avea nevoie sa isi amaneteze credinta la ora 3.00 dimineata, pentru a merge la farmacie”, este de parere editorialistul de la „La Repubblica”.

In plus, scrie Adriano Sofri, Romania este inca politic politicizata, oamenii fiind condusi de politicieni care fie fac parte din partidul „urmas al Partidului Comunist”, fie de oameni care au colaborat cu securitatea.

„Situatia institutionala din Romania este un labirint pitoresc. Partidul Social-Democrat (nu va lasati amagiti de nume: este urmasul Partidului Comunist), condus acum de Victor Ponta, in varsta de 40 de ani, a obtinut majoritatea parlamentara gratie unei aliante cu Partidul National Liberal si a folosit guvernarea pentru o serie de lovituri care au vizat structurile judiciare, precum si pentru a-l transforma in acuzat si a initia declinul presedintelui Traian Basescu, 61 de ani, sustinut de Partidul Democrat-Liberal, dar implicat si el in structurile celebrei Securitati, la fel ca toti cei care detineau functii de raspundere pe vremea regimului Ceausescu”, a scris editorialistul de la „La Repubblica”.

Date fiind aceste fapte, Adriano Sofri este de parere ca opiniile politice ale romanilor sunt schimbatoare, folosind acelasi reprosuri pentru toti politicienii, indiferent de numele politicianului, ori partidul din care face parte.

„Nu este deloc surprinzator ca, intr-un asemenea context politic, opiniile romanilor sunt in acelasi timp extreme si interschimbabile. Folosesc cu indignare si amaraciune argumente similare pentru sustinerea sau criticarea lui Basescu si Ponta (sau Iliescu), iar cel mai adesea si a unuia si a celuilalt. Unii spun ca trebuie asteptata generatia tanara, care va schimba totul; altii, cei mai multi, spun ca deja i-au asteptat pe tineri, dar acestia nu schimba nimic, pleaca in strainatate sau asteapta oportunitatea de a pleca. Cei mai multi spun: <<Ce vreti sa facem? Noi, romanii, asa suntem, nu este nimic de facut>>; aceasta este expresia cea mai proverbiala”, a mai scris Adriano Sofri, editorialist la „La Repubblica”.

author avatar
Ionut Zgimbau
1.056 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger