Cauta

La Piovra din ASF: Pensionara de lux care se luptă cu consumatorii

Nu este un secret pentru nimeni ca Autoritatea de Supraveghere Financiara este institutia de stat cu cele mai mari salarii din Romania. National va prezenta in perioada urmatoare o serie de articole ce cuprind dezvaluiri din culisele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Daca va plangeti ca asiguratorii nu va achita la timp despagubirile sau va platesc doar o mica parte din prejudiciu, ar trebui ca aceasta autoritate sa intervina si sa va apere de aceste abuzuri si sa pedepseasca asiguratorii rau platnici.

Dar oare asta se intampla in realitate?

Faptul ca pagubitii RCA din Romania intampina cele mai mari probleme din UE cand vorbim de plata despagubirilor, nu mai este un secret pentru nimeni.

De curand, parlamentarii romani au primit mai multe emailuri prin care li se cere sprijinul, pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiara, in loc sa supravegheze pietele financiar nebancare si sa protejeze consumatorii de produse de asigurari, se ocupa cu asigurarea protectiei companiilor de asigurari rau-platnice, iar mecanismul prin care ASF isi desfasoara activitatea, va fi prezentat pe larg, in exclusivitate, de catre Ziarul National.

Reamintim faptul ca in ultimii 3 ani, 44 274 petenti care au reclamat abuzuri ale firmelor de asigurari catre ASF.  Evolutia reclamatiilor la adresa pietei de asigurari din Romania este crescatoare, cu precizarea ca in anul 2019, numarul reclamatiilor la adresa pietei de asigurari, pur si simplu a explodat.

In anul 2017 erau inregistrate 8046 de petitii la adresa pietei de asigurari din Romania.

In anul 2018 erau inregistrate 10 549 de petitii la adresa pietei de asigurari din Romania.

In anul 2019 erau inregistrate 25 679 de petitii la adresa pietei de asigurari din Romania.

In timp ce piata romaneasca inregistreaza o crestere de ordinul zecilor de mii de petitii la adresa firmelor care vand RCA, piata germana a inregistrat un numar de 360 de reclamatii intr-un an la adresa firmelor care vand RCA. Trebuie sa retinem faptul ca numarul de 360 de reclamatii este raportat la o piata in care sunt de 8 ori mai multe masini decat in Romania.

Sectorul de protectie a consumatorului este condus de catre Doina Elena Dascalu, fina lui Dan Radu Rusanu, fostul presedinte al ASF. 

Anul trecut, ASF a ramas fara presedinte, domnul Leonardo Badea alegand sa lase sefia ASF pentru un post de viceguvernator in cadrul BNR, iar Doina Elena Dascalu a devenit presedinte interimar al autoritatii.

Din acel moment, a inceput ASF sa se prabuseasca prin decizii halucinante luate de catre pensionara de lux, Doina Elena Dascalu.

Asiguratorii din Romania, vazand cine a ramas la conducerea institutiei au inceput sa nu mai achite despagubirile stiind ca actuala conducere nu va indrazni sa ia masuri dure fata de acestia si nu s-au inselat deloc.

Din luna octombrie 2019, numarul de petitii a inceput sa creasca alarmant de mult, ajungand la finalul anului la istoricul record negativ de 25 679 reclamatii doar la adresa pietei de asigurari.

Doina Dascalu, poate cea mai importanta tentacula a caracatitei din ASF a luat masuri. Doar ca masurile au fost impotriva consumatorilor, in conditiile in care dansa conduce in ASF sectorul care ar trebui sa se ocupe chiar de protectia consumatorilor.

Daca va asteptati ca in calitate de presedinte interimar, Dascalu sa ia masuri in favoarea consumatorilor, va inselati amarnic. Doina Dascalu pare ca a batut palma cu asiguratorii si a pus osul la treaba in favoarea lor, iar masurile pe care vi le vom prezenta in cele ce urmeaza, vor confirma acest lucru, acest material constituind si un punct de plecare a procurorilor care deja investigheaza nenorocirile care au loc in ASF.

 Conform Art 8 din Regulamentului 11/2016, Presedintele ASF poate oricand dispune declansarea controlului inopinat sau periodic. 

“(1) Declansarea controlului periodic sau inpoinat se realizeaza in baza unei decizii de control semnata de catre Presedintele ASF”. 

Practic, decizia declansarii unui control la firmele de asigurari rau-platnice statea in varful pixului domniei sale.

Doar ca pixul Doinei Dascalu a refuzat sa semneze vreo decizie de control, initiata chiar de catre dansa, din calitate de presedinte interimar si de responsabila de protectia consumatorilor.

De ce a refuzat Dascalu sa trimita echipa de control stiind ca numarul de reclamatii intr-o singura luna de la o singura societate de asigurari depaseste de 4 ori numarul de reclamatii inregistrat de toata piata RCA germana intr-un an intreg? 

Ca orice persoana formata in regimul comunist, in care probeleme trebuiau acoperite si nu rezolvate, Doina Dascalu a facut fix ceea ce a invatat in acea perioada.

A adus oameni de la Fondul de Garantare a Asiguratilor, care impreuna cu peste 20 persoane din departamentul petitii, reclamatii si relatii cu clientii, plus alte persoane detasate temporar din cadrul ASF sa raspunda la petitii, fara sa ia masuri de rezolvare a situatiei.

Doina Dascalu a preferat sa aloce un buget de peste 1,5 milioane de euro doar anul trecut, pentru cheltuielile cu personalul si logistica aferenta, pentru a raspunde la reclamatiile consumatorilor abuzati de catre firmele de asigurari.

In timp ce cheltuielile ASF-ului pentru a raspunde la reclamatii au fost anul trecut de peste 1,5 milioane de euro, amenzile aplicate anul trecut intregii piete de asigurari nu au depasit 140 000 de euro. Managerul comunist si-a spus cuvantul.

Doina Dascalu vazand ca si in primele luni ale acestui an nu scade numarul de petitii, acestea fiind de peste 2000 de petitii intr-o luna (doar Euroins avand in luna februarie 1586 de reclamatii), intuind ca numarul mare de petitii ii va atrage raspunderea personala atat din pozitia de prim-vicepresedinte al ASF responsabil cu protectia consumatorului, cat si de presedinte interimar al ASF, se hotaraste sa puna dop suvoiului de petitii in cel mai sinistru mod.

Profitand de declansarea starii de urgenta, Dascalu ia urmatoarele masuri impotriva consumatorilor care vor sa reclame abuzurile firmelor de asigurari catre ASF, afisand urmatoarele mesaje pe site-ul autoritatii:

“IMPORTANT!!! Incepând cu data de 13.03.2020, pentru înregistrarea unei petiții în format electronic, se va folosi exclusiv Portalul On-line! Petițiile transmise prin intermediul adreselor de e-mail nu vor fi luate în considerare.

ANUNȚ: Conform art. 56 din Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, “ pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se dublează”.

Acest mesaj a fost mentinut pe site-ul ASF inclusiv dupa incheierea starii de urgenta si a fost modificat doar in data de 20 mai, dupa difuzarea in data de 19 mai a unui material jurnalistic pe aceasta tema.

Deciziile luate in paralel de catre Doina Dascalu in perioada declansarii starii de urgenta privind protejarea consumatorilor sunt:

Pensionara de lux care a lucrat toata viata numai la stat, incaseaza o pensie lunara de 10 882 de lei, la care se adauga inca vreo 53 000 de lei salariul net lunar de la ASF, plus primele pe care institutia le acorda salariatilor si care reprezinta contravaloarea a inca cateva salarii lunare.

Practic, Doina Elena Dascalu incaseaza in fiecare luna un venit net de peste 70 000 de lei.

Pentru o mai buna intelegere a situatiei, fina lui Dan Radu Rusanu incaseaza venituri anuale nete din partea statului roman peste nivelul amenzilor aplicate pietei de asigurari din Romania in anul 2019.

Ce a facut Doina Dascalu ca sa castige acesti bani? In primul rand, s-a inscris in ALDE si s-a imprietenit cu Calin Popescu Tariceanu si Daniel Chitoiu. Sprijinita de nasul sau, Dan Radu Rusanu, dansa a fost propunerea lui ALDE la sefia ASF.

Poate veniturile exorbitante incasate de la statul roman nu ar fi fost o problema daca s-ar fi preocupat sa protejeze consumatorul de abuzurile asigurartorilor, conform fisei postului din ASF.

In loc sa gaseasca solutii sa protejeze consumatorii, domnia sa a avut ca preocupare principala angajarea oamenilor fara pregatire, dar cu carnet de partid si plasarea acestora in functii banoase in ASF, ca sa isi castige sustinerea din partea conducerii ALDE, ca fiind o persoana de echipa in cadrul partidului.

Desi starea de urgenta a luat sfarsit acum cateva zile, ASF continua sa protejeze consumatorii in acelasi fel ca in ultimele luni. Fara ca acestia sa poata transmite petitii prin email, fara sa fie efectuate controale si aplicate sanctiuni drastice firmelor de asigurari care incalca legea, prin grija  Doinei Elena Dascalu, beneficiara de pensie speciala si de un salariu imparatesc, avand ca “hobby” protectia consumatorului in cadrul ASF, cu sustinerea ALDE in aceasta functie.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Muzica generată de inteligența artificială devine un fenomen?
  • Bursa creşte cu 1,5% şi atinge al patrulea maxim la rând. Plus 5,4% pe Transgaz, 4% la Banca Transilvania şi 2,5% pe Romgaz
  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • Exit mobile version