În contextul valului de căldură care afectează deja mare parte din România, în aceste zile, în care sunt anunțate temperaturi caniculare, e bine ca șoferii să circule cu prudență. Și mai ales să fie atenți la „semnalele” pe care le pot da autovehiculele pe care le conduc, dat fiind faptul că și ele pot fi afectate de căldura din exterior.
E bine ca șoferii să fie extrem de atenți la un martor luminos din bord care, în cazul în care se aprinde, înseamnă că trebuie să oprească imediat. Și anume să tragă pe dreapta mașina, într-un loc sigur.
Martorul luminos al temperaturii motorului
Mai ales când e foarte cald afară, dar și când, de exemplu, se „forțează” mașina să urce pantele, pe un drum de munte, sistemul de răcire al motorului este foarte solicitat.

Martorul luminos care dacă se aprinde trebuie să opriți imediat este cel al temperaturii motorului, potrivit newsweek.ro. Dacă mașina are și indicator de temperatură, acesta va fi lipit de limita superioară, roșie, a scalei sale, notează aceeași sursă. Altfel, riscați să „calați” motorul. Ceea ce presupune că acesta se supraîncălzește într-atât de tare, încât anumite piese se topesc.
Ce e de făcut
Astfel că, în cazul în care martorul luminos de temperatură a motorului se aprinde sau indicatorul de temperatură urcă în zona roșie, trebuie să opriți cât mai rapid mașina într-un loc sigur. După ce opriți motorul, asigurați mașina cu frâna de mână și ridicați capota.
Mare atenție, însă! Nu încercați să desfaceți bușonul radiatorului sau al vasului de expansiune! Și asta pentru că instalația e sub presiune, iar agentul de răcire – antigelul, sau apa – la peste 100 de grade Celsius. Abia după ce lăsați motorul să se răcească cel puțin jumătate de oră, sau și mai mult de atât, puteți face această acțiune de verificare.
Care e pasul următor? Inspectarea vizuală a compartimentul motor și sub mașină pentru a identifica eventuale posibile scurgeri sau dacă e vreo curea ruptă ori un furtun deteriorat ori rupt. De asemenea, e bine să verificați nivelul lichidului de răcire în vasul de expansiune.
În cazul în care nu observați nimic „greșit”, încercați să reporniți motorul cu aerul condiționat oprit. Fiți atenți să vedeți dacă pornește electroventilatorul (ventilatorul montat pe radiator). Dacă acesta nu pornește imediat, opriți motorul. Poate fi un semn că fie aveți termostatul sau termocontactul defect, fie s-a stricat electroventilatorul.
Puteți încerca să plecați mai departe, pentru a ajunge, de exemplu, la un service – situat cât mai aproape de locul în care ați oprit – sau la mecanicul care vă repară de obicei mașina, însă doar după ce motorul se mai răcește. Și cu mare băgare de seamă la martorul/indicatorul de temperatură. Dacă se aprinde sau urcă „pe roșu”, e cazul să opriți rapid.
Încă un lucru important – e bine să verificați constant nivelul lichidului de răcire în vasul de expansiune.
Inainte de a publica asemene articole ,sa va documentati tehnic, martor de temperatura motorului??? Eventual temperatura lichidului de racire!!!
Si ratza facea mac, mac, in timp ce se ducea la balta.