Pe măsură ce s-a încheiat maratonul de vaccinare din Capitală, de la Sala Palatului și Biblioteca Națională, și urmează să se întâmple același lucru și în cazul celui derulat în șapte spitale militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara, s-au aflat date actualizate cu privire la statistica referitoare la rata de acoperire vaccinală.
Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a ieșit, marți, în fața presei cu cele mai recente vești referitoare la acest aspect.
”Ne-am uitat și am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național. Aș vrea să fac o precizare: populația la care facem referire este populația rezidentă, așa cum este raportată de către Institutul Național de Statistică, așa încât datele la zi: pentru București avem o rată de acoperire vaccinală de circa 33,8% din populația rezidentă, și dacă eliminăm populația sub 16 ani avem o rată de acoperire vaccinală în momentul de față în București de 40%, ceea ce înseamnă o rată suficient de bună și cred că acest lucru, cel puțin parțial, explică și evoluția favorabilă a pandemiei la nivel național”, a anunțat, în primă fază, medicul Gheorghiță.
Procentele în cazul județelor Cluj, Sibiu și Brașov
Totodată, șeful CNCAV a prezentat statistica în cazul județelor fruntașe, să le spunem, la acest capitol. În top 3 figurează Clujul, Sibiul și Brașovul. ”Pentru județul Cluj, o să vă dau citire la primele cinci-șase județe, pentru județul Cluj avem o rată de acoperire vaccinală de 30,2% și, la fel, dacă ne uităm la populația eligibilă, mai mare de 16 ani, inclusiv, avem o rată de acoperire vaccinală de peste 35%, 35,7%. Atenție! Vorbim de județ și nu de municipiul Cluj-Napoca. În municipiul Cluj-Napoca, rata de acoperire vaccinală este de 40% în momentul de față.
Sibiu. Pentru județul Sibiu avem o rată de acoperire vaccinală pentru populația rezidentă de 23,7%, pentru populația eligibilă mai mare de 16 ani – 28,9%. Pentru Brașov – 23,65% rată de acoperire vaccinală a populației rezidente. Dacă ne uităm la populația eligibilă peste 16 ani – 28,8%. Și Timiș – 23,41% rată de acoperire vaccinală pentru populația eligibilă, 27,8%. Și Constanța – 22,6% rată de acoperire vaccinală, pentru populația eligibilă – 27,38%”, a precizat Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă.
Se vaccinează în 372 de cabinete ale medicilor de familie. Unde NU a început vaccinarea
Totodată, coordonatorul Comitetului național privind vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut referire la situația vaccinării în cabinetele medicilor de familie, din rândul celor care s-au înscris pentru a face o astfel de procedură. Astfel, s-a aflat că încă sunt județe – trei la număr -unde nu a efectiv activitatea de vaccinare antiCOVID.
”Pot să vă spun că astăzi, 11 mai, aproximativ 738 de medici de familie au recepționat doze de vaccin împotriva COVID-19 și se vaccinează în 372 de cabinete la acest moment, în 38 de județe plus municipiul București. Practic, doar în Botoșani, Ilfov și Vrancea încă nu a început efectiv activitatea de vaccinare.
În total au fost recepționate în cabinetele de medicină de familie 30.330 de doze de vaccin, din care 26.340 sunt doze de vaccin de la compania Johnson & Johnson și au fost administrate 5.695 de doze, 2.760 de doze de la compania AstraZeneca și au fost administrate 733 de doze, și 1.230 de doze de la compania Moderna și au fost utilizate 321 de doze”, a punctat Gheorghiță.
Bilanțul vaccinărilor la maratonul din spitale militare
De asemenea, șeful CNCAV a prezentat și cifre ce țin de maratonul de vaccinare derulat în centre aflate în spitale militare – din Capitală, dar nu numai.
”De asemenea, în perioada 4 -11 mai s-a derulat maratonul de vaccinare în cele șapte spitale militare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara, după un program de 24 de ore din 24. Până la acest moment s-au vaccinat 19.272 de persoane.
Astăzi (marți-n.n) este ultima zi în care se desfășoară acest maraton, așa încât estimăm că vor fi, de asemenea, peste 20.000 de persoane vaccinate cu prezentare directă, practic fără programare în platformă”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță în fața presei, de la Palatul Victoria.