AcasăNewsLa 60 de ani, UE a ramas stirba

La 60 de ani, UE a ramas stirba

O Uniune Europeana in plina furtuna va celebra, la sfarsitul saptamanii, la Roma, sase decenii de la semnarea tratatului ei fondator. Proclamand, in umbra Brexit,  cuvinte mari: unitate, viitor comun, in fata discordiilor, indoielior si sfidarii populiste.

O festivitate deja cu un tacam in minus la masa: Marea Britanie va lansa, in 29 martie, procesul complex si fara precedent al Brexit. Brexit, dar si valuri migratorii, criza economica, terorism, izolationism. Toti liderii europeni au cazut de acord ca UE traverseaza cea mai grea perioada dupa semnarea certificatului ei de nastere, in 25 martie 1957, la Roma. ”Europa este viitorul nostru comun”, clamau cei 27 in proiectul declaratiei comune datat 16 martie, din care Afp a obtinut o copie. ” ”Suntem determinati sa facem Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta , printr-o mai mare unitate si solidaritate intre noi”, se arata in acest proiect in care scenariul unei Europe cu mai multe viteze (impins de Germania si Franta dar refuzat de tarile din Est, cu Polonia in frunte”) este evocat in  termeni de ”ritmuri diferite”. ” Vom actiona impreuna ori de cate ori este posibil, cu ritmuri si intensitati diferite cand este necesar, lasand usa deschisa acelora care vor dori sa ni se alature mai tarziu”. ”Nu mai este cazul sa ne imaginam ca vom putea face acelasi lucru impreuna”, a admis insa recent presedintele Comisiie Europene, Jean-Claude Juncker, care pledeaza pentru o Europa cu mai multe viteze.

Declaratia de la Roma

Acum 60 de ani, Germania, Franta, Italia si tarile Benelux se angajau sa ”sa puna bazele unei uniuni tot mai stranse intre popoarele europene”. Sambata, in capitala Italiei, sefii de stat si de guvern din UE se vor aduna in format 27 in Capitoliu, in sala unde a fost semnat acest tratat istoric (de fapt, doua: unul economic, altul atomic), fara premierul britanic Theresa May care va fi foarte ocupata, patru zile mai tarziu. ”O Uniune indivizibila”, se pregatesc sa proclame cei 27, in fata Brezit. ”Roma trebuie sa marcheze debutul unui nou capitol”, pentru ”o Europa  27 unita”, a lansat si ”vitezistul” Juncker.

Scenariul lui talmes-balmes

Juncker a dezvaluit, la imnceputul lunii, intr-o asa zisa carte alba, cinci scenarii de reforma a UE post Brexit. Unul bate moneda pe ”nimic altceva decat piata unica”, tinand cont de faptul ca cei 27 nu sunt capabili sa gaseasca o modalitate de intelegere intr-un numar din ce in ce mai mare de domenii (a se citi probleme). Altul, din contra, propune ”sa facem mai multe impreuna”, dar mai precis, catre un stat federal, prin extinderea competentelor intre cei 27, accelerand luarile de decizie ale UE. Intre aceste doua optiuni, cai intermediare au fost trasate, cum este si Europa cu mai multe viteze, unde tarile de la varf ar lua un avans impreuna cooperand pe subiecte cum ar fi apararea, securitatea, Uniunea economica si monetara etc. Cu riscul de a intari impresia unui ”sistem complicat” care va face o UE un talmes balmes de neinteles pentru cei peste jumatate de miliard de cetateni ai sai. Dar o UE cu mai multe viteze este deja o realitate, unele tari sunt in zona euro, altele ba. Tarile Europei centrale si de est vor sa blocheze aceasta ”cutie de viteze” a lui Juncker, avand temeri ca vor fi excluse de la masa celor mari , in divizia B, din cauza ostilitatii lor recurente fata de proiectele Bruxellesului. Echilibrul viitorului UE, apreciaza observatorii, va fi greu de tinut, pentru a avansa fara a-i exclude pe altii, pentru a progresa fara a-i stigmatiza pe ceilalti.

Iohannis se pregateste de summit

Presedintele Klaus Iohannis va reitera la summit-ul UE de la Roma principiul ”fara pasi inapoi” si va pleda pentru ”trimiterea unui semnal clar” referitor la pastrarea unitatii si coeziunii Uniunii. Seful statului respinge ideea unei Europe cu mai multe viteze si pledeaza pentru construirea unei Europe ”unite si puternice, bazata pe valori si incluziva, care sa fie in masura sa recastige increderea cetatenilor europeni”. ”Trebuie sa fie clar exprimat faptul ca nu exista nicio alternativa la o solutie europeana care plaseaza stabilitatea economiilor si societatilor noastre si prosperitatea cetatenilor nostri in centrul actiunilor Uniunii”, sustine Klaus iohannis.

author avatar
Tudor Borcea
283 afisari

1 COMENTARIU

  1. U.E.?! O adunătură de foști naziști cu spoială de europenism pe ei, care au mers pe mai multe viteze, favorizând unele țări în defavoarea altora, de mâna a 2-a, sau a 3-a cum suntem considerați noi, bulgarii și alții! Așa că, SYCTIR pentru adunătura numită U.E….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger