AcasăNewsKurdistanul isi pregateste independenta via petrol

Kurdistanul isi pregateste independenta via petrol

In replica la dorinta Turciei de a facilita aceasta autonomie, Irakul a cerut arbitraj international cu privire la ambitiile kurde.

La ora cand fortele de securitate fac pasi inapoi in fata asalturilor insurgentilor islamici din nordul Irakului, regiunea autonoma a Kurdistanului, stabila, pune bazele unui stat independent.

In replica la dorinta Turciei de a facilita aceasta autonomie, Irakul a cerut arbitraj international cu privire la ambitiile kurde.

Fortele irakiene continua sa cedeze teren in fata insurgentiilor SIIL, care se grabesc spre Bagdad, dupa caderea orasului Mossul, saptamana trecuta. Fortele militare din Kurdistan, cunoscute sub numele de Peshmergas (”cei ce sfideaza moartea) au preluat majoritatea pozitiilor abandonate de armata in nord, marind considerabil zona aflata sub control kurd. In egala masura, kurzii au trecut o alta etapa catre independenta economica, cu ocazia intaririi parteneriatului strategic cu guvernul turc, luna trecuta incepand exportul de petrol gratie unui oleoduct ce traverseaza Turcia, venituri de pe urma caruia sunt asteptate sa intre in conturile bancare ale kurzilor si nu in cuferele trezoreriei irakiene.

author avatar
Tudor Borcea
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger