AcasăNewsKremlinul voia ca negrii sa nu voteze

Kremlinul voia ca negrii sa nu voteze

Putin i-a pacalit pe defavorizati sa stea cat mai departe de sectiile de votare

Campania de propaganda dusa de Rusia pe retelele sociale inaintea algerilor americane din 2016 a incercat sa-i incite pe afroamericani, minoritati sexuale si pe tineri sa se abtina de la vot. Inainte de a-l lua drept tinta pe procurorul special Robert Mueller, dupa victoria lui Donald Trump.

Putin i a pacalit pe defavorizati sa stea cat mai departe de sectiile de votare

Potrivit unor rapoarte comandate de Senat,  Internet Research Agency (IRA), agentie cu sediul la Sankt-Petersburg si considerata de justitia americana drept o ferma de ”troli” platita de Kremlin, a incercat, in perioada campaniei electorale, sa descurajeze segmente de populatie in general apropiate de democrati, ca tinerii, minoritatile etnice si comunitatea LGBT sa voteze, potrivit documentelor. IRA a pus in special accentul pe alegatorii negrii indica analiza cea mai completa pana in prezent a miilor de mesaje si publicatii difuzate pe retele sociale de IRA, intre 2015 si 2017, efectuata in comun de Universitatea Oxford si specialisti de la Graphika in noile media.

”Blacktivist” contra lui Hillary

Un alt raport comandat de Senat a fost elaborat de societatea New Knowledge si Universitatea Columbia in special.

Ingerinta rusa in prezidentialele SUA

IRA a creat astfel numeroase conturi sub profiluri americane false destinate comunitatii afroamericane. Unul din aceste conturi, numit ”Blacktivist”, trimitea ”mesaje negative” despre candidata democratilor Hillary Clinton, aceasta fiind calificata drept oportunista si urmareste numai sa castige voturi. ”Aceasta campanie urmarea sa convinga ca cea mai buna maniera de a ameliora cauza comunitatii afroamericane era boicotarea alegerilor si concentrarea pe alte subiecte”, arata autorii raportului.

Albii la urne

In paralel, o parte din cele 3841 de conturi Facebook, Instagram, Twitter sau Youtube studiate incercau sa-i impinga pe alegatorii albi apropiati de republicani sa participe la vot. Initial, mesajele au sustinut teze republicane: apararea dreptului la port de arma sau lupta contra imigratiei, dar fara  sa citeze favoriti. Odata ce candidatura lui Trump a prins consistenta, mesajele IRA i-au fost clar favorabile. Potrivit unui studiu Pew Research Center, rata de participare a alegatorilor albi a crescut in 2016. In timp ce rata minoritatii afroamericane a scazut la 59,6%, in recul  cu cinci puncte in raport cu 2012.

Oligarhii au platit

Mai multi angajati ai IRA, agentie finantata de oligarhul Evgheni Prigojin, au fost inculpati de justitia americana pentru ingerinte in alegerile din 2016. Propaganda Kremlinului a evoluat apoi, dupa victoria lui Trump, tintindu-l tocmai pe cel care era insarcinat cu anchetarea posibilelor intelegeri intre echipa de campanie a lui Trump si oamenii Moscovei: procurorul special Robert Mueller. Conturi alimentate de rusi pe retelele sociale au inceput astfel sa difuzeze mesaje in care se afirma ca Mueller este o persoana corupta, in timp ce o postare pe Instagram a mers pana acolo incat a pretins ca Mueller a lucrat in trecut cu ”grupuri islamiste radicale”.

author avatar
Tudor Borcea
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger