Cauta

Kovesi, sub control judiciar

Acum cateva zile scriam ca datele pe care le aveam duceau catre o rezolvare rezonabila a scandalului Kovesi-DNA. Tudorel Toader propunea revocarea acesteia din functie, iar Iohannis, din considerente care tin de  cariera si de linistea familiala, ar fi semnat incetarea mandatului sefei DNA. Asa au gandit si altii. Si inca mai gandesc. Numai ca logica noastra nu are nimic comun cu Iohannis, a carui logica rezoneaza mai bine cu cea europeana, decat cu cea romaneasca.

Kovesi are de ales marul mic sau nimic

Sigur se vor mira foarte multi daca Laura Codruta Kovesi va ramane pe post inca un an, pana la terminarea mandatului. Altii se vor enerva din cale afara, dand vina pe PSD ca nu este capabil sa puna lucrurile la punct. Nervi, crize de isterie, poate si un huooo, poate si niste injuraturi. Si?

PSD s-a razgandit

Ceea ce spuneam in urma cu cateva zile, ca partidul lui Liviu Dragnea ar fi mai incantat sa astearna batista pe tambal, acum se adevereste. Ultimele evenimente derulate arata ca PSD nu mai tine mortis sa o detroneze pe Codruta Kovesi. Pana si vocea lui Codrin Stefanescu a devenit mai domoala, iar Dragnea a afirmat ca „partidul nu se poate pozitiona politic vizavi de decizia ministrului Justitiei, pentru ca se va interpreta ca PSD vrea sa o revoce pe Kovesi”.

Liviu Dragnea mai are o singura carte Daca n o joaca bine pierde

Pana la un punct, lucrurile sunt clare. Social-democratii nu au nevoie de scandaluri, de luari de pozitie dure. Nu le ajuta cu nimic sa toarne gaz pe foc in momentele astea. Au nevoie de liniste, ca sa-si poata duce la capat noile legi ale Justitiei. Mai mult, au nevoie de recunoastere si afirmare internationala. Deranjant sau nu, adevarul este ca nu se bucura de prea multa simpatie in ochii Europei, iar manifestarile liderilor de la Bruxelles au demonstrat-o cu prisosinta, chiar daca, uneori, acestia au recurs la un limbaj diplomatic destul de abil. Ramane de lamurit daca PSD, totusi, a dorit vreodata, cu adevarat, inlaturarea Codrutei Kovesi din fruntea DNA, sau au fost doar perdele de fum al caror scop, concret, nu ni-l va lamuri nimeni, niciodata.

Razboiul lui „care pe care”

Revocarea Codrutei Kovesi nu putea fi si nu este acceptata de strainatate. Ca a ridicat-o Iohannis pe un piedestal artificial, impunand-o in fata lumii civilizate ca Zeita anticoruptiei, ca au facut-o ambasadele, risipind aiurea diplome si medalii, nu mai conteaza. In cotloanele intorcheate ale politicii externe, se stie si cum, si cand, si de ce se fac astfel de aranjamente. Nu numai ca strainatatea ar lua o palma crancena, ca s-a ploconit in fata unui zeu fals, fiind indusa in eroare cu buna stiinta, caci nu poate fi vorba de naivitate, dar ar privi demiterea sefei DNA ca o stopare a luptei anticoruptie.

Desi nu face parte din vreun partid Tudorel Toader executa decizii politice

Chiar daca nu este adevarat, PSD nu are nevoie de o asemenea interpretare. Si nici de explicatii pe care, oricum, Europa nu are chef sa le asculte. Cu un Iohannis la putere, gata oricand sa-si toarne tara, Guvernul si partidele importante ca se opun din rasputeri anticoruptiei, miscarea ar fi riscanta. Si asta nu pentru ca PSD nu ar avea un inlocuitor pentru Kovesi, ci pentru ca Iohannis ar denatura lucrurile, prezentand doar varianta care ii convine. Iar razboiul asta al lui „care pe care” va dura la nesfarsit, cu accente tot mai grave.

Cu mainile legate

Pare, insa, ca intreaga situatie a fost transata intr-o alta maniera, cel putin dupa cum rezulta din ultimele date. Este complet nerelevant ce va propune sau nu Tudorel Toader in raportul cu care tine tara pe jar de luni bune. Tabloul arata a fi mai degraba o intelegere intre beligeranti, chiar daca, de ochii lumii, actorii isi vor mai arata pisica unul altuia, ca sa nu bata la ochi. Dragnea si PSD isi vor vedea linistiti, in continuare, de legile Justitiei, caci, de fapt, asta ii doare cel mai tare. In schimb, o vor lasa domol cu schimbarea Codrutei Kovesi, tot mai domol, pana vor uita si ei ca, vreodata, ar fi vrut asa ceva. Iar legile Justitiei, odata iesite si puse in aplicare, ii vor ingradi Codutei Kovesi libertate de miscare de care se bucura pana acum. Nu va mai putea asista impasibila la ce se intampla in DNA, nicidecum sa mai tolereze sau sa laude activitatea unor procurori abuzivi, despre care se spune tot mai des ca sunt mai infractori decat invinuitii aflati in fata lor. Vreme de un an, cat mai are din mandat, Codruta Kovesi va fi ca intr-un control judiciar. Nu instituit de cineva anume, ca atunci cand te duci la Politie o data sau de doua ori pe saptamana sa faci prezenta si altele, ci unul instituit de noile legi ale Justitiei, pe care va fi obligata sa le respecte. Ea, in primul rand.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version