AcasăNewsKosovo, noua Crimeea

Kosovo, noua Crimeea

Actiunile politistilor din Pristina sunt considerate a fi intimidante

Nu-i liniste in Balcani si probabil ca niciodata nu va fi, insa ultimele evenimente din Kosovo ridica valul de pe intentiile pana acum ascunse ale Moscovei. Federatia Rusa nu rateaza nicio sansa sa-si umfle muschii si, zic analistii, cauta azi sa profite de aparenta absenta americana din regiune. Cu SUA concentrate pe chestiunea Venezuela (acolo unde Kremlinul continua sa tina in sah armata Unchiului Sam), Vladimir Putin incearca o lovitura similara cu aceea reusita in Ucraina.

Actiunile politistilor din Pristina sunt considerate a fi intimidante

Aliat fidel al Serbiei, Moscova stie ca trebuie sa-si achite datoriile fata de Belgrad pentru ultimele afaceri derulate – vanzarea companiei nationale de petrol si gaze (NiS) catre gigantul Gazprom si acceptarea ca Serbia sa fie cap de pod pentru TurkStream, gazoductul cu care rusii sperie UE de cativa ani incoace.

Cand Putin someaza…

Regiunea Kosovo si-a proclamat independenta, iar de la momentul 2008 incoace tensiunile n-au incetat. Recent, politia din Pristina a intervenit in forta in nordul regiunii, la Kosovska Mitrovica, zona populata numai de etnici sarbi.

Rusia lui Putin profita de orice ocazie sa se impuna in regiune

„Kosovo provoaca Serbia”, avertizeaza Federatia Rusa, care cere musulmanilor din Pristina sa inceteze cu actiunile belicoase. In caz contrar… Ucraina si acum regreta ce s-a intamplat in Donbass si Luhansk, doua regiuni asupra carora nu mai are niciun fel de putere; de peninsula Crimeea nici nu mai pomenim, anexarea ei a fost un gest de forta la adresa intregii comunitatii internationale!

Maria Zaharova, portavocea ministrului Serghei Lavrov, califica incursiunea in nordul Kosovo drept „o actiune care are rolul de a genera temeri in randul populatiei non-albaneze. Se urmareste a se prelua prin forta controlul asupra acestor zone”. La insistenta presedintelui Putin, Rusia atrage atentia: „Sefii straini implicati in chestiunea Kosovo trebuie sa ii tina sub control pe radicalii kosovari si albanezi”.

Belgradul trimite in zona trupe militare

Urmare a incidentelor din aceasta saptamana, mai multi civili au fost raniti de politistii kosovari, iar aproape o suta de etnici sarbi au fost arestati. Dintr-o regretabila eroare, cum s-a scuzat Pristina, in duba a fost bagat si un cetatean rus, diplomat ONU, dupa cum s-a aflat ulterior; evident, eliberarea sa s-a produs instantaneu!

Belgradul a reactionat vehement, presedintele Vucici ordonand Armatei sa trimita trupele la frontiera sarbo-kosovara. In acelasi timp, un avion de vanatoare MiG-29 a fost observat zburand la joasa altitudine in zona. Sperantele Serbiei pentru recapatarea controlului, macar partial, asupra regiunii Kosovo se leaga de influenta si puterea aliatilor Rusia si China, in timp ce musulmanii din Pristina trag nadejde ca marile cancelarii europene, plus Washingtonul, ii vor fi aproape in caz de nevoie.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor