AcasăNewsKosovo e de ieri „pe deplin suverana”. Sarbii contraataca

Kosovo e de ieri „pe deplin suverana”. Sarbii contraataca

Dupa un trecut incarcat de actiuni teroriste si trafic cu narcotice si organe umane, Thaci a devenit premier

Kosovo a trecut de ieri la statutul de „suveranitate deplina”, acordat de Grupul de Orientare privind Kosovo (ISG), alcatuit din 25 de tari.

Dupa un trecut incarcat de actiuni teroriste si trafic cu narcotice si organe umane, Thaci a devenit premier

Sarbii le-au pregatit o ofensiva mai neobisnuita, un dosar de trafic cu organe prelevate de la prizonierii sarbi, in care apare si numele premierului kosovar, Hashim Thaci.

Provincie „cucerita” de NATO

Anuntul de dizolvare a ISG a fost facut la Pristina, legitimand  astfel proclamarea unilaterala a independentei de Serbia, facuta in urma cu patru ani de kosovari. Dizolvarea grupului international, din care fac parte si SUA si Turcia, inseamna, intr-o exprimare alambicata, care vrea sa evite cuvantul independenta,  „accesul la o suveranitate deplina a Kosovo”. Provincia  a fost cucerita de NATO de la sarbi, in 1999, cand alianta a efectuat atacuri aeriene  asupra Serbiei fara acordul Consiliului de Securitate al ONU. Serbia e tinuta la „bara” prin trupele KFOR ramase in Kosovo si cu promisiuni de integrare in UE, daca „amelioreaza” relatiile cu cel mai nou stat al lumii.

Premierul, traficant de organe umane

Justitia sarba tocmai a pregatit un dosar beton despre traficul cu organe prelevate de la prizonieri sarbi, practicat de gherila albaneza in timp ce NATO bombarda Belgradul. Procurorul sarb pentru Crime de Razboi, Vladimir Vukcevici, a strans dovezi despre prelevari de organe de la sarbi rapiti in timpul conflictului din 1998-1999 din Kosovo, efectuate in nordul Albaniei, in apropiere de Kuke. Elvetianul Dick Marty, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a facut un raport anul trecut despre acest tip de trafic cu organe, in care apareau ca implicati fosti lideri ai gherilei albaneze, intre care si Hashim Thaci, actualul premier.

author avatar
Adina Mutar
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger