AcasăNewsKlemm, secui de ocazie

Klemm, secui de ocazie

In timp ce presedintele Hollande baiguia, la brateta cu Iohannis, ceva despre organizarea unei forte militare “exclusiv europene”, ambasdorul SUA la Bucuresti se poza, mandru nevoie mare, alaturi de asa-numitul steag secuiesc.

Un gest incalificabil, care a inflamat o buna parte din poporul roman, mai ales ca initiativa lui Klemm vine dupa recentele declaratii ale lui Vladimir Putin la adresa redesenarii granitelor Europei de dupa cel de al doilea razboi mondial. Si nu putem crede ca ditamai ambasadorul american nu stie ca maghiarii din Romania, dar si cei din Ungaria, isi doresc autonomia Tinutului Secuiesc, un lucru de neimaginat pentru romanii de orice varsta. Deci, gestul lui Klemm ori este o reactie la povestea lui Hollande care ar vedea o aparare armata europeana fara ca SUA sa fie luata in calcul, fie Departamentul de Stat sustine revendicarile iredentiste ale Budapestei si sistemul de federalizare care l-ar ca impune ei in Transilvania.

Funar si Diaconu reactioneaza

Primele reactii politice au venit de la Gheorghe Funar, fost primar al Clujului si membru de vaza al Partidului Romania Mare, si de la Bogdan Diaconu. ”Este o sfidare din partea domnului ambasador, e o sfidare a poporului roman, a Constitutiei, un gest nedemn pentru un ambasador, cu atat mai mult pentru un ambasador al Statelor Unite. Este regretabil ca incurajeaza actiunile separatiste ale UDMR. Intr-o alta tara ar fi fost expulzat si decretat persona nongrata si s-ar fi uitat de acasa la televizor la Romania. Nu are ce cauta in Romania! Cred ca stie ca in Covasna si Harghita sunt trupe pregatite sa declanseze un razboi civil dupa modelul Kosovo”, a declarat Gheorghe Funar. Bogdan Diaconu a declarat “ca Basarabia e Romania, iar tinutul secuiesc nu exista. Antal Árpád (care apare si el in poza – n.r.) e recunoscut pentru extremismul pe care-l promoveaza, pentru ideile separatiste si pentru incalcarea legilor. Marco Attila e cercetat penal, e un mandat de arestare preventiva pe numele sau si vad ca nicio autoritate nu pune un deget pentru a-l pune in aplicare. Domnul ambasador putea s-o sfatuiasca pe doamna Kovesi sa-l aduca pe Attila sa fie judecat, asa cum sunt judecati politicienii romani”.

MAE e mai moale ca fularul

Intr-un tarziu, Ministerul Afacerilor Externe a transmis partenerilor americani in cadrul unei discutii sa ia in considerare „posibilitatea existentei unor sensibilitati”, dupa publicarea unei fotografii cu ambasadorul Hans Klemm si steagul secuiesc. „Asemenea vizite (in teritoriu – n.r.) presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati. Am transmis aceste considerente partenerilor nostri americani in cadrul unei discutii cu Ambasada SUA la Bucuresti”. Ce sensibilitati, frate. Aia vor sa puna Dicatatul de la Viena in legalitate si tu stai sa perii iapa cowboy-lor?

Nici usturoi n-a mancat

„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite in intreaga Romanie. El calatoreste periodic prin tara, intalnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societatii romanesti”, a precizat Ambasada SUA care a mai mentionat ca Statele Unite, in calitate de aliat si partener strategic al Romaniei SUA, „sprijina si aplauda democratia din Romania si eforturile Romaniei de a-si consolida institutiile democratice prin participarea deplina si egala a tuturor segmentelor societatii”.

author avatar
Simona Badulescu
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger