Medaliat sâmbătă de FDGR, Klaus Werner Iohannis a declarat, referitor la ideea conform căreia ar fi unul dintre favoriții pentru președinția Consiliului European, că „vrea să rămână președintele României, și nu al Consiliului European”.
Într-o criză patriotardă din perioada electorală a anilor săi, „Nicu Cațavencu”, „pușlamaua politică” a „Unei scrisori pierdute”, declama, la rândul său: „Ca orice român, ca orice fiu al ţării sale… în aceste momente solemne… (de abia se mai stăpâneşte) mă gândesc… la ţărişoara mea… (plânsul l-a biruit de tot) la România”.
Iohannis a declarat, în continuare, la primirea Medaliei de Onoare a Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) că „domnul deputat Ovidiu Ganţ, în laudatio, pentru care i-am mulţumit şi m-am bucurat foarte mult de cuvintele frumoase, a menţionat că sunt persoane importante, şi în ţară, şi în Europa, care m-ar vedea într-o poziţie de conducere într-o instituţie europeană. Şi vreau să spun aici, acum, public: eu sunt Preşedintele României şi vreau să rămân Preşedintele României, şi nu al Consiliului European, pentru că mai sunt, dragii mei, multe de făcut şi sunt dispus să rămân implicat”, a afirmat preşedintele Iohannis, .
Iohannis a adăugat că dorește să spună câteva cuvinte şi despre viața politică românească actuală. „Nu este niciun secret că, pentru România, ultimii ani au fost ani foarte complicaţi. Am avut o majoritate guvernamentală şi parlamentară care a avut obiectivul principal subjugarea justiţiei în interesul unor persoane. Am avut o majoritate care a încălcat principiul de bază al unei democraţii, principiul care înseamnă că guvernanţii trebuie să lucreze împreună şi pentru cei guvernaţi”, a afirmat preşedintele.
Klaus consideră că, prin bagheta referendumului său, „peste noaptes-a schimbat percepția politică” a țării.
„Alegerile au fost pierdute de partidul de guvernământ şi au fost câştigate de Partidul Naţional Liberal (PNL), iar referendumul a primit un vot atât de clar, încât în ziua de azi niciun politician din România nu mai îndrăzneşte să vină în public cu o opinie contrară. Peste 6,5 milioane de români au votat „DA!” la ambele întrebări puse cu ocazia referendumului. Şi astfel, peste noapte, s-a schimbat percepţia politică din România. Dar s-a schimbat numai percepţia, încă nu componenţa politică din România. Este doar primul pas pe care l-am făcut, alegerile europarlamentare. Urmează alegeri prezidenţiale, urmează alegeri locale, în primăvara anului viitor, şi urmează alegeri parlamentare, în toamna anului viitor, sau, cine ştie, poate chiar mai repede”, a subliniat Klaus Iohannis.
Distincţia FDGR i-a fost acordată pentru activitatea sa ca preşedinte al Forumului, ca primar al Sibiului şi ca şef al statului, dar şi pentru contribuţia în promovarea valorilor şi tradiţiilor minorităţii germane.