AcasăNewsKlaus Iohannis spune clar de ce Europa NU poate renunța la petrolul...

Klaus Iohannis spune clar de ce Europa NU poate renunța la petrolul Rusiei

Klaus IohannisKlaus Iohannis spune clar de ce Europa NU poate renunța la petrolul Rusiei

Președintele României a vorbit recent despre sancțiunile impuse împotriva Rusiei, în contextul tensiunilor militare din Ucraina.

Șeful statului a făcut declarații joi seară, la finalul celor trei summit-uri care au fost organizate joi la Bruxelles (NATO, G7 și al Consiliului European). Iohannis a afirmat că au existat discuții pro și contra unui pachet de sancțiuni pe energie, întrucât nu a existat o „propunere concretă, formală“.

România se opune sancțiunilor pe gazul rusesc, pentru că acest lucru „nu este realist“, potrivit președintelui.

În Uniunea Europeană sunt state care depind de gazul rusesc

Klaus Iohannis a declarat joi seară că stoparea imediată a importurilor de gaze și petrol din Rusia către Uniunea Europeană (UE) va avea un efect negativ asupra statelor care depind de aceste surse de energie.

Astfel, Iohannis e de părere că „nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă“, fiind nevoie de o perioadă de timp mai lungă pentru a întrerupe importurile gradual.

„Principiul pe care am mers tot timpul, când am hotărât pachete de sancțiuni, a fost ca aceste sancțiuni să aibă, în primul rând, efectul cel mai puternic asupra Rusiei, nu asupra noastră. Și atunci, este clar că nu putem să aplicăm sancțiuni care, până la urmă, sunt mult mai greu de dus pentru statele noastre decât pentru Rusia. Sigur, au existat tot felul de discuții, pro și contra. Fapt este că nu a existat o propunere concretă, formală, pentru un pachet de sancțiuni pe energie.

Însă, da, discuții s-au purtat, dar știm foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești și atunci este clar că, în acest moment, nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă.

Dar, pe de altă parte, noi am luat decizia deja la Versailles, acum o săptămână, să renunțăm gradual și cât se poate de repede la importul de energie din Rusia, însă această schimbare a furnizorilor nu se poate face de azi pe mâine, va dura luni de zile sau în unele situații chiar ani de zile, dar suntem hotărâți să facem acest lucru, cum suntem hotărâți să renunțăm tot mai mult la resurse fosile și să trecem pe energii regenerabile”, a afirmat Klaus Iohannis la o conferință de presă de la Bruxelles.

Ce soluție propune președintele României

Întrebat care a fost soluția propusă de președintele american, Joe Biden, pentru reducerea dependenţei europene de gazul şi petrolul ruseşti, Klaus Iohannis a spus că în SUA „se va crește producția de gaz și petrol, în așa fel încât poate să furnizeze pentru Europa aceste resurse, până când, sigur, regenerabilele sau energia nucleară sunt suficient de bine dezvoltate pentru a renunța gradual“.

În ceea ce privește țara noastră, președintele a declarat că o soluție ar fi „înlocuirea cu regenerabile sau în cazul nostru, al României, de exemplu, cu nuclear“.

Iohannis a mai precizat că, în urma unei discuții cu premierul Bulgariei, acesta l-a asigurat că România va putea importa pe aceeași linie a interconectorului cu Grecia gaz pentru consum casnic și industrial.

author avatar
Andreea Vlad
627 afisari

14 COMENTARII

  1. scrasnila si secta lui apocaliptica sunt idioti, hidrocarburile se reinoiesc prin natura lor, dar atata timp cat iasa bani pot sa spuna ca au vazut si ozn-uri, regenerabile prin procese tehnologice poluante #clownworld

  2. Iar Rusia va da gaz și petrol pînă cînd Iuropa va găsi alți vânzători și după aceea poate da ortul popii. Chiar ne luați de proști?

    • România are destul gaz nu are nevoie nici de cel din Marea Neagră. Pînă-n 1989 se scoteau peste 30 de miliarde m3 pe an. Azi se ard, tot pe an, doar 11, din care 9 se scot de la noi!
      Se aduce, dacă se aduce, la cît mint orice e cu putință, gaz rusesc din Viena doar ca să ne scoată ochii cu scumpitul.

      • Foarte bun comentariul și realis, văd că ai date concrete.
        Noi nu mai avem proprietatea resurselor Austria Ungaria a râvnit atât de tare asupra resurselor noastre, până nu le-a luat pe toate.
        Pampalii noștri rad cu gura până la urechi și se bucură de șpagă, nu mai avem procurori patrioți care sa lucreze pentru România.
        E jale mare toți se dau spioni pe fata că lucrează pentru alte servicii se întâlnesc la Viena, SRI e mort nu mișcă nimic sau nu vor sau nu pot.

        • Dezvelești o minciună și dai de alta.
          Cu vîndutul resurselor nu e chiar așa. Constituția spune că acestea sînt publice și nu se pot înstrăina. Se pot concesiona. Este o agenție ANRM ce se ocupă cu asta.
          Nu știu de ce nu ni se spune acest lucru și se-ntreține minciuna, destul de oficial, cu înstrăinarea resurselor.

      • SUNT ZACAMINTE DE GAZE DESCOPERITE PRIN FORAJE PE CARE NU VREA STAPANUL OMV NUVREA SA LE EXPLOATEZE PENTRU A TINE SUB CONTROL PRETUL ACESTORA;

  3. Pai daca Germania se opune, nu este ,,firesc” sa se opuna si el ! Avem ce s-a votat. Asta e, cozi de topor si fripturisti , cot la cot cu abundenta de romani cu capul in nori.

  4. Asta lucrează pe fata pentru alt stat, ar accepta alte state din UE să facă președintele lor așa ceva.
    Vanda da banii statului Român conform deciziei luate de organele în drept și justiție, niciun jurnalist nu are curajul să-l întrebe că pe Puțin.
    Dovedit în justiție acest individ
    ne rade in nas, halal stat pe care pas cu pas la eșuat, unde e diaspora nu mai vrea un stat că afară fara hoți.

  5. @ Ăsta zice că își dorește mai mulți militari activi și grupuri de luptă ,care să fie întreținuți din gazul și petrolul rușilor, ? Și rușii ce zic, că îi trmit pe ucrainieni spre Europa de Vest, sau așa vor și „liderii” vest-europenilor, ca rușii să „întrețină” și Europa de Vest cu gaze , perol , lucrători, etc.,?

  6. & Dom’ Iohannis se laudă că a venit din vestul Europei să se lupte cu doamna Iohannis, ca rușii să dea vestului gaze , petrol, lucrători, etc., ? Amintește oarecum și de Agamiță Dandanache și cu familia dumnealui, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger