AcasăNewsKlaus Iohannis, raspuns dur la scrisoarea lui Tariceanu

Klaus Iohannis, raspuns dur la scrisoarea lui Tariceanu

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, se implica intr-un razboi dus de la distanta cu Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului.

Dupa ce Tariceanu i-a solicitat sa le inlature din functii pe Laura Codruta Kovesi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie, si pe Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si sa se alature Parlamentului in demersul de eliminare a arestului preventiv, Klaus Iohannis a oferit un raspuns pe masura.

In primul rand, Iohannis l-a atentionat pe Tariceanu ca „referitor la solicitarea de inlaturare din functie a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, precizez ca Presedintele Romaniei nu dispune de asemenea competente constitutionale sau legale. In plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor nu prevede institutia demiterii, ci pe cea a revocarii, ca modalitate juridica de incetare a unei functii de conducere exercitate de un judecator sau de un procuror inainte de termenul pentru care a fost numit. Masura revocarii nu poate fi luata de catre Presedintele Romaniei. Aplicarea acestei sanctiuni se poate face numai dupa parcurgerea unei proceduri ale carei etape sunt prevazute de Legea nr. 303/2004. In ceea ce priveste solicitarea de inlaturare a celor doi magistrati prin demisie, consider ca demisia dintr-o functie de conducere reprezinta un act unilateral de vointa, care nu poate fi determinat sau influentat de nicio autoritate publica, deci nici de catre Presedintele Romaniei”.

Pe de alta parte, Iohannis a tinut sa-l asigure pe Tariceanu ca „vizavi de modificarea Codului de procedura penala, imi mentin pozitia exprimata public, prin care mi-am manifestat opozitia fata de o eventuala modificare a acestor reglementari. Refuzul meu de a ma ralia unui demers parlamentar de modificare a legislatiei penale ramane ferm, cu atat mai mult cu cat toate aceste modificari legislative par a urmari diminuarea capacitatii autoritatii judecatoresti de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare coruptie”.

author avatar
Cristi Ionita
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger