AcasăNewsKlaus Iohannis i-a dat replica lui Putin: "România, hotărâtă să-și modernizeze capabilitățile...

Klaus Iohannis i-a dat replica lui Putin: „România, hotărâtă să-și modernizeze capabilitățile militare”

iohannis putinKlaus Iohannis i-a dat replica lui Putin: "România, hotărâtă să-și modernizeze capabilitățile militare"

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, în urma întâlnirii cu premierul ungar Viktor Orban. El a spus că cerințele Rusiei de garantare a securității, printre care și retragerea NATO la granițele din 1997, au fost ignorate de SUA și NATO.

Liderul de la Kremlin a spus că răspunsurile primite din partea SUA și NATO privind garanțiile de securitate cerute de Rusia ignoră principalele solicitări ale Moscovei.

Iohannis pune presiune pe NATO

Klaus Iohannis a afirmat cîă acest context militar european confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”.

În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional.

Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre”, a declarat Iohannis.

Principalele revendicări ale Rusiei

Vladimir Putin a prezentat lista cu principalele revendicări ale Rusiei: sfârşitul politicii de extindere a NATO, angajamentul de a nu desfăşura arme ofensive în apropierea frontierelor ruse şi retragerea poziţiilor militare ale Alianţei la aliniamentele din 1997, adică înainte ca Organizaţia să-i primească pe foştii membri ai blocului comunist.

Ignorând îngrijorările noastre, SUA şi NATO punctează dreptul fiecărui stat de a alege liber cum vrea să-şi garanteze securitatea”, a spus Putin, reiterând un alt principiu care prevede că „nimeni nu ar trebui să-şi întărească securitatea în detrimentul altora”.

author avatar
Andrei Ștefan