AcasăNewsKlaus Iohannis a promulgat Legea care instituie Ziua națională a lecturii

Klaus Iohannis a promulgat Legea care instituie Ziua națională a lecturii

Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților (for decizional) și setează cadrul pentru încurajarea lecturii prin organizarea de evenimente specifice în instituții publice și de învățământ, în data de 15 februarie a fiecărui an, precum și pe tot parcursul săptămânii respective.

Data de 15 februarie nu este aleasă întâmplător, spune inițiatorul legii, fiind data în care s-au născut, la 11 ani distanță, Spiru Haret (1840) și Titu Maiorescu (1851), „a căror contribuție la școala și cultura României este incontestabilă”.

„Peste fix o lună vom marca pentru prima dată această zi prin campanii, proiecte și evenimente de încurajare a cititului în școli și instituții publice, biblioteci și librării. Așa cum și alte state o fac deja cu mare succes, de mulți ani de zile. (…)
Știu, cârcotașii de serviciu vor spune că România are azi probleme mult mai mari și că nu ne ajută o zi națională în plus. Îi contrazic. România pe bune începe cu școala pe bune, cum spune profesorul Marian Staș. Și România pe bune e România cu (dragoste de) carte. Aviz amatorilor, în cuvintele lui Spiru Haret însuși: „A nu sprijini lupta pentru luminarea poporului, a lucra contra existenţei ţării, este tot una.” (Spiru Haret).
E timpul ca România să își regăsească dragostea pentru carte și, în lunile care vor urma, vom anunța noi proiecte legislative ambițioase pentru încurajarea lecturii”, a scris pe Facebook  inițiatorul Legii  care instituie Ziua națională a lecturii, deputatul PNL Sebastian Burduja.

author avatar
Andrei Coman
123 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger