AcasăNewsKim si Trump, dezarmare-pace!

Kim si Trump, dezarmare-pace!

Dupa ce s-au injurat ca la usa cortului, Trump remarca acum ”intelepciunea” tanarului lider nord-coreean

In fine, s-a adeverit celebra lozinca pe care erau obligati sa o strige romanii in vremea lui Ceausescu. Ramane de vazut daca strangerea de maini dintre Donald Trump si Kim Jong-un va avea efecte concrete in viitor.

Dupa ce s au injurat ca la usa cortului Trump remarca acum intelepciunea tanarului lider nord coreean

O premiera istorica: cei doi fosti dusmani s-au intalnit face to face in Singapore, pe insula Sentosa, un lucru inimaginabil dupa decenii de tensiuni bilaterale legate de ambitiile nucleare ale Coreii de Nord. Relaxat si mereu surazator, Kim s-a apropiat de Trump si i-a spus: incantat sa va cunosc, domnule presedinte. ”Drumul nu a fost usor, vechile prejudecati si obiceiuri au fost tot atatea obstacole, dar le-am depasit pe toate pentru a ne afla astazi, aici”, a continuat sfatos Kim. ”Vom avea o relatie formidabila”, a replicat Trump. Dupa ce nu de mult cei doi se insultau copios, Trump  l-a remarcat acum pe ”foarte inteligentul lider nord-coreean” care ”isi iubeste foarte mult tara” (bizar, in Coreea de Nord bantuie foametea). Intrebat daca il va invita pe Kim la Casa Alba, el a raspuns: „Da, absolut”.

Garantii pentru Kim

SUA si Coreea de Nord au semnat un acord in termeni vagi si fara un calendar concret

Presedintele american a afirmat ca SUA se vor angaja pentru a oferi ”garantii de securitate” Coreii de Nord cerand, in contrapartida, ca denuclearizarea peninsulei coreene sa inceapa ”foarte repede”. Un plan ce trebuie aplicat ”in totalitate”. In plus, sanctiunile impotriva Phenianului raman in vigoare dar exercitiile comune SUA-Coreea de Sud vor fi oprite. Kim Jong-un s-a angajat pe principiul unei ”denuclearizari complete a peninsulei coreene” dar acordul semnat de cei doi nu mentioneaza cererea expresa americana de ”denuclearizare completa, verificabila si ireversibila a peninsulei coreene”. Kim s-a mai angajat sa distruga si un site de teste nucleare. Ulterior, intr-o conferinta de presa, Trump a declarat: ” „Kim Jong-Un vrea sa faca acest lucru, deja a inceput distrugerea unui poligon balistic. Acest proces de pace trebuia inceput de mult timp, il facem noi acum. Multi pot face razboi, dar putini pot face pace, este necesar curaj. Kim Jong-Un va initia un proces prin care va face multi oameni foarte fericiti si le va garanta siguranta”. Trump a precizat insa ca nu va reduce prezenta militara americana din Coreea de Sud (32.000 de militari).

Ce au semnat cei doi

Documentul comun semnat de cei doi presedinti a fost calificat drept ”global” de Trump si ”istoric” de liderul nord-coreean.Acordul, scurt este insa vag in formulari, inclusiv in ce priveste calendarul angajamentelor. Textul contine patru rezolutii: 1. Statele Unite si RPDC se angajeaza sa stabileasca relatii noi SUA-RPDC in acord cu dorinta popoarelor celor doua tari de pace si prosperitate. 2. Statele Unite si RPDC isi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil si stabil de pace in Peninsula Coreeana. 3. Reafirmand Declaratia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajeaza sa actioneze pentru denuclearizarea totala a Peninsulei Coreene. 4. Statele Unite si RPDC se angajeaza sa recupereze ramasitele militarilor americani (decedati in razboiul din Coreea), incluzand repatrierea imediata a celor identificate deja. ”Presedintele Trump si Presedintele Kim se angajeaza sa puna in aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral si fara intarziere”, mentioneaza documentul.

Observatorii raman sceptici

In ciuda spectacolului si a reactiilor favorabile pe intreg mapamondul, analistii estimeaza ca numeroase semne de intrebare planeaza asupra rezultatelor reale ale acestui summit, in afara unor bilaterale amabilitati superficiale.

Ca de obicei garzile omului racheta au facut jogging

Observatorii reamintesc, la unison, ca regimul de la Phenian este expert in arta promisiunilor neonorate. Iar Trump se baga in seama singur dupa summit-ul de la Singapore cata vreme este evident ca denuclearizarea peninsulei coreene este un proces care va dura ani de zile. Adevaratul test al acordului SUA-Coreea de Nord va fi aplicarea (sau nu) din partea Phenianului de masuri concrete pentru a reduce amenintarea armelor sale nucleare. De fapt, Kim Jong-un nu a promis nimic in plus fata de ultimii 25 de ani iar in acest moment nu exista nici un motiv de a crede ca summit-ul de la Singapore va conduce la ceva mai concret pe frontul dezarmarii.

Liderul nord coreean a avut rara ocazie sa arunce o privire in limuzina prezidentiala a lui Trump supranumita Bestia

”Nu am vazut documentele dar faptul ca aceasta intalnire a avut loc este, bineinteles, pozitiv”, a declarat prudent ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Dennis Rodman a plans ca muierea

Denis Rodman emotionat ca l a reintalnit pe prietenul pe viata Kim

Fostul star al baschetului american  si mare admirator al lui Kim Jong-un, a oferit viziunea sa asupra acestui summit.Fostul coechipier al lui Michael Jordan la Chicago Bulls, care a vizitat de cinci ori Phenianul dupa ce dolofanul Kim a ajuns la putere, a estimat ca a avut un rol important pentru intalnirea Kim-Trump. Purtand o sapca rosie cu sloganul ”Make America great again”, Rodman a reamintit, cu ochii in lacrimi, ”campaniile de ura din SUA indreptate impotriva sa”, dupa vizitele in Coreea de Nord. ”Frate, stiam ca lucrurile se vor schimba. Astazi este o zi mare pentru toata lumea, Singapore, Tokyo, China, toata lumea. Este o zi frumoasa. Ma aflu aici pentru a o vedea si sunt extrem de fericit”, a spus Rodman.  Kim „este ca un copil mare, desi este mic”. ”Cred ca Donald Trump intelege ca nord-coreenii au o inima, un suflet, o carisma si se iubesc unii pe altii”, a adaugat el, precizand ca liderul de la Phenian ii este ”prieten pe viata”. Casa Alba a avut inspiratia sa precizeze ca, daca Rodman era ”formidabil” pe teren, nu-si va avea locul in negocierile de la Singapore.

Ivanka i-a lasat in ceata pe chinezi

Chinezii au incercat in van sa gaseasca originea unui ” proverb” atribuit de Ivanka Trump Imperiului de Mijloc, in momentul in care tatal ei schimba pupaturi cu Kim Jong-un. „Scepticul nu trebuie sa-l intrerupa pe cel care actioneaza – proverb chinez”, a notat Ivanka Trump intr-o postare pe Twitter, cu cateva ore inainte de intrevederea de la Singapore intre liderii celor doua tari. Referinta i-a lasat insa perplecsi pe internautii chinezi, care s-au straduiau sa gaseasca o cat de mica urma a respectivului proverb in analele istorice chineze. „Redactorul nostru sef nu gaseste nimic despre acest proverb. Ajutor!”, a recunoscut Sina, societatea ce administreaza reteaua sociala Weibo, supranumita „Twitter-ul chinez”. „A gasit proverbul intr-o prajitura-surpriza la Panda Express”, a scris un utilizator al Weibo, cu referire la micile prajituri cu ravase oferite la sfarsitul mesei intr-o celebra retea de restaurante chineze din SUA.

Ce au mancat cei doi

Un savant amestec de bucatarie occidentala si asiatica, potrivit Casei Albe. Ca antreuri, Trump si mancaciosul Kim au gustat un cocktail de creveti, salata de mango verde si caracatita si oiseon, o specialitate coreeana pe baza de castraveti umpluti. Felul principal a constat din carne de vita cu cartofi dauphinois si broccoli, dintr-o ”combinatie” de carne de porc crocanta, sos dulce-acrisor si orez chinezesc, si un preparat coreean denumit „daegu jorim” – cod fiert la foc mic in lapte de soia, servit alaturi de ridichi si legume asiatice.

Discursurile lungi provoaca foame asa ca cei doi presedinti au trecut la fapte

La desert au fost servite tarte de ciocolata neagra, inghetata cu vanilie si cirese. La desert, delegatiile conduse de Donald Trump si Kim Jong-Un vor putea sa aleaga intre tarta de ciocolata neagra, inghetata Haagen Daaz cu vanilie si cirese si tarta Saint-Tropez, o specialitate culinara franceza. La masa, Kim a fost insotit de mana sa dreapta, consilierul Kim Yong Chol dar si de sora sa,  Kim Yo Jong.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger