AcasăNewsKim, amenintat de americani ca va avea soarta lui Gaddafi

Kim, amenintat de americani ca va avea soarta lui Gaddafi

Impacarea istorica dintre Coreea de Nord si Statele Unite ale Americii este ca o poveste de dragoste cu nabadai. Niciuna dintre parti nu cedeaza, ba Donald Trump loveste cu pumnul in masa inainte de a-l intalni pe Kim Jong-un. In contextul evolutiei ultimelor evenimente din peninsula, nu putine sunt vocile care incep sa se indoiasca de faptul ca summit-ul din 12 iunie va mai avea loc.

Greu de crezut ca la un asemenea nivel se transmit mesaje „din greseala” si fara ca liderul de la Casa Alba sa stie. Daca, insa, s-a intamplat, dintr-o eroare, atunci avem imaginea amatorismului care stapaneste Washingtonul sub presedintia lui Trump. Totusi…

John Bolton, consilierul pentru securitate nationala, i-a transmis dictatorului Kim Jong-un ca va avea soarta fostului lider libian Muammar al-Gaddafi daca denuclearizarea Coreii de Nord nu are loc in termenii si conditiile impuse de SUA. Reactia Phenianului a venit imediat, printr-un comunicat de presa: „Nu ne ascundem sentimentul de repulsie”. In text se mai precizeaza ca dezamagirea presedintelui Kim este atat de mare dupa aceste declaratii irationale date de Bolton incat nu-i exclusa anularea intrevederii cu Donald Trump, programata pentru luna viitoare, in Singapore. Si Kim Kye-gwan, viceministru de Externe si una dintre putinele voci respectate la Phenian, este deranjat de tonul belicos al SUA: „Daca americanii incearca sa ne puna la colt si sa ne forteze sa acceptam un acord nuclear unilateral, nu ne mai intereseaza un astfel de dialog”.

Istoria consemneaza ca Muammar al-Gaddafi si-a gasit sfarsitul la doar cativa ani dupa ce a acceptat sa renunte la programul nuclear libian, fiind asasinat de rebeli sprijiniti de puterile occidentale.

Trump, impasibil

Impasibil la smiorcaielile nord-coreenilor, Donald Trump raspunde evaziv la orice intrebare care incepe cu „va mai avea loc…”. „Vom vedea, vom vedea”, afirma liderul american, vizibil impacat cu pozitia de forta pe care a adoptat-o. Intransigenta si in vorbele Sarei Sanders, purtatoarea de cuvant a Casei Albe: „Daca nu va avea loc, vom continua aceeasi campanie intensa de presiune (n.n. – asupra Coreii de Nord), care este in curs de desfasurare”.

Prin cele mai recente declaratii, regimul nord-coreean vrea ca intreaga lume sa afle ca liderul Kim Jong-un va fi la masa negocierilor intr-o pozitie de putere. Mai mult, Phenianul ofera indicii ca ar putea renunta la summitul cu Donald Trump pana cand liderul american va veni cu o intelegere avantajoasa.

Exercitii militare comune SUA-Coreea de Sud

De parca n-ar fi fost de ajuns acest esec diplomatic, in peninsula s-au aprins iar scanteile razboiului o data cu demararea unor exercitii militare comune intre Coreea de Sud si SUA. Tensiunile sunt din nou la cote ridicate, Nordul a anulat o reuniunea la nivel inalt planificata pentru mijlocul acestei saptamani, la Seul, in timp ce mass-media din Phenian nu s-a ferit sa catalogheze aceste exercitii militare drept „o repetitie pentru invadarea Nordului si o provocare in contextul recentelor imbunatatiri ale relatiilor inter-coreene”.

author avatar
Cristina Elvira
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger