AcasăNewsKievul nu isi retrage armele grele pana cand rebelii nu inceteaza focul

Kievul nu isi retrage armele grele pana cand rebelii nu inceteaza focul

”Mariupol nu va fi cedat niciodata Rusiei”, afirma Porosenko, in fata soldatilor sai din acest oras aflat sub controlul Kievului

Armata ucraineana a anuntat, ieri, ca asteapta incetarea totala a focului din partea rebelilor prorusi, inainte de a proceda  la retragerea armamentului greu, operatiune care trebuia sa inceapa de duminica, in estul separatist al tarii.

”Mariupol nu va fi cedat niciodata Rusiei”, afirma Porosenko, in fata soldatilor sai din acest oras aflat sub controlul Kievului

”Pentru ca tirul asupra pozitiilor ucrainene continua, nu putem vorbi inca de retragerea armamentului”, a declarat Vladislav Seleznev, purtatorul de cuvant al Statului Major al armatei ucrainene, citat de AFP. Potrivit acordului Minsk 2, retragerea trebuie sa intervina dupa intrarea in vigoare a incetarii focului. Armata ”a pregatit deja terenul” pentru amplasamentul armelor, in cazul unei retrageri, a precizat Seleznev.

Dupa Debaltevo urmeaza Mariupol?

Ieri, o acalmie considerabila se inregistra in zona de conflict insa  confruntari  se desfasurau duminica in special in apropierea portului strategic Mariupol, aflat in sudul liniei frontului. Dupa ocuparea orasului Debaltevo, in ciuda unui acord de incetare a focului declarat oficial, ucrainenii se tem ca Mariupol, ultimul mare oras din bazinul Donbass aflat sub controlul Kievului, va deveni urmatoarea tinta a separatistilor. Occidentalii si-au multiplicat, duminica, avertizarile catre Rusia pe fondul situatiei din proximitatea orasului-port Mariupol, in contextul tensiunilor generate de un atentat cu bomba in Harkov. Armata ucraineana a raportat, duminica, ”doua atacuri cu tancuri aproape de Mariupol, punct strategic a carui  preluare ar permite separatistilor crearea unei legaturi terestre cu peninsula Crimeea, anexata anul trecut de Rusia.

Convoi cu munitie ruseasca in Ucraina

Potrivit purtatorului de cuvant militar ucrainean Andrei Lisenko, un convoi militar al armatei ruse -50 de camioane incarcate cu munitie-  a intrat in Ucraina si se indrepta spre Novoazovsk, baza a rebelilor aflata la 30 km de Mariupol, context in care Occidentul a inaltat iar tonul catre Moscova. Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmer, a avertizat ca un avans al separatistilor spre Mariupol va constitui ”o violare clara a acordului de la Minsk”, potrivit ziarului Bild.

Europa vorbeste de noi sanctiuni impotriva Rusiei

Presedintele Consiliului Europei, Donald Tusk,  a anuntat, ieri, consultatii cu partenerii europeni in vederea unor noi sanctiuni impotriva Moscovei. ”Inainte de toate, trebuie sa largim sanctiunile economice”, a declarat acesta, estimand ca posibila si deplasarea unei misiuni politienesti a UE pentru supravegherea mentinerii pacii in estul Ucrainei, initiativa a presedintelui ucrainean Petro Porosenko. Insa reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitali Tuciurin, a declarat ca aceasta initiativa pune in pericol acordul Minsk 2, acest document neprevazand nicio forta de mentinere a pacii in sud-estul Ucrainei. La randul sau, secretarul de stat francez insarcinat cu afaceri europene, Harlem Desir, a admis posibilitatea de noi sanctiuni impotriva Rusiei, ”daca acordurile de la Minsk nu sunt respectate”. Duminica, tensiunile au crescut si pe fondul unui atentat cu bomba in orasul Harkov, in timpul unei manifestatii, un politist si un militant pro-european fiind ucisi. Politia a calificat atentatul ca ”unul terorist”, serviciile de securitate retinand patru suspecti si afirmand ca acestia ”au primit instructiuni din Rusia”. Tot duminica, serviciile secrete ucrainene au dejucat un atentat terorist in Odesa (sud), a anuntat presedintele Petro Porosenko, informeaza sputnik. ”Inamicii nostri au incercat destabilizarea situatiei in Ucraina. Serviciile secrete au reusit prevenirea unui atentat terorist in Odesa”, a informat Porosenko in timpul unei intrevederi cu omologul sau polonez, Bronislaw Komorowski, citat de serviciul de presa al presedintiei.

author avatar
Tudor Borcea
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger